Astăzi, 25 noiembrie, a avut loc cel de-al șaptelea exercițiu organizat și desfășurat de Inspectoratul General al Poliției cu sprijinul UE și PNUD, în cadrul căruia au fost distruse prin topire 2119 arme, 50 000 de gloanțe de cartuș și 142 accesorii și componente ale armelor, transmite CURENTUL.
Evenimentul a fost organizat și desfășurat în scopul consolidării stabilităţii în regiunea Europei de Sud-Est și reducerii amenințării proliferării armelor mici şi armamentului uşor în Republica Moldova.
Printre armele distruse, putem menționa: pistoale-mitralieră, carabine, arme cu ţeava lisă şi ghintuită, pistoale şi revolvere cu ţeava ghintuită, pistoale cu gaze, arme şi pistoale pneumatice, pistoale de lansare, pistoale improvizate, dispozitive de tragere, diverse piese şi accesorii de arme inutilizabile. Toate acestea au fost retrase din circuitul civil, deoarece starea tehnică nu corespunde cerințelor esențiale de securitate, sunt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcție, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol.
Exercițiul a fost realizat datorită suportului financiar în valoare de circa 12 800 de euro, acordat de către Uniunea Europeană, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor (SEESAC).
„Republica Moldova s-a angajat ferm în transpunerea directivelor SALW prin măsuri concrete de ordin legislativ și proiecte de asistență. Pe această cale, aduc mulțumiri partenerilor din partea SEESAC pentru suportul financiar acordat IGP. Totodată, declar cu certitudine că pentru perioada apropiată avem setate un șir de obiective strategice, orientate spre alinierea Republicii Moldova la cele mai înalte standarde europene”, a menționat Alexandru Bejan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.
„Prin această inițiativă, susținem eforturile autorităților naționale de a avansa în continuare în domeniul controlului armelor de calibru mic și armamentului ușor. În conformitate cu agenda de reformă a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova și cu sprijinul Uniunii Europene și SEESAC, această acțiune reprezintă o contribuție suplimentară la securitate și la lupta împotriva crimei organizate. Aceasta este o prioritate-cheie pentru cooperarea dintre UE și Republica Moldova, în beneficiul cetățenilor săi”, a declarat Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.
„Acest eveniment se înscrie în parteneriatul de lungă durată dintre Republica Moldova, PNUD, SEESAC și UE privind controlul asupra circulației armelor de calibru mic și a armamentului ușor. În ultimul deceniu, PNUD a oferit sprijin autorităților naționale pentru a distruge armele de calibru mic și armamentul ușor confiscate sau predate benevol și suntem pregătiți să oferim în continuare suportul necesar. Evenimentul de azi contribuie la realizarea unui control eficient al armelor prin reducerea surplusului acestora, creând astfel condiții pentru o societate mai sigură și mai prosperă”, a menționat Andrea Cuzyova, reprezentantă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Cu finanțarea Uniunii Europene și sprijinul PNUD SEESAC (Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armamentului ușor) din anul 2005 până în 2019 au fost distruse prin topire 16 235 de unități de arme.
Cristina Pendea