[ X ]
Au fost aprobate 2 documente ce prevăd activitatea instituțiilor de învățământ în contextul COVID-19
19 August

Grupul de lucru parlamentar pe domeniul educației, instituit pentru a găsi soluții în sistemul de învățământ în contextul COVID-19, s-a întrunit în cea de-a doua ședință, în cadrul căreia au fost adoptate 2 documente ce vor fi adoptate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) privind activitatea instituțiilor de învățământ, transmite CURENTUL.

Președinta Grupului de lucru – Monica Babuc, vicepreședinte al Parlamentului, a menționat că s-au discutat problemele din domeniu, s-a venit cu soluții și au fost elaborate aceste 2 documente pentru a exemplifica clar riscurile, întrebările care apar.

„Primul document a fost creat într-o colaborare strânsă cu colegii din teritoriu, MECC a avut multiple contacte, colectări de date și a fost elaborat documentul care este o instrucțiune clară a modului în care trebuie să funcționeze instituțiile de educație.

Al doilea document a fost prezentat de ministra Dumbrăveanu și sunt instrucțiuni privind măsurile de protecție sanitar epidimiologice care trebuie să le aplice fiecare instituție de învățământ”, a spus Monica Babuc.

De asemenea, Grupul a discutat și asigurarea instituțiilor de învățământ cu mijloace de protecție – dezinfectanți. În acest sens, Ministerul Finanțelor va propune modificarea Legii bugetului, unde vor fi incluși 31 mln. lei pentru asigurarea instituțiilor cu dezinfectanți.

„Pentru luna septembrie și octombrie școlile vor fi asigurate, iar acești 31 mln. lei sunt pentru lunile noiembrie și decembrie”, a spus Babuc.

Monica Babuc a specificat că s-a elaborat și un proiect de lege care va modifica Legea nr. 69 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență.

„Este vorba despre asigurarea temeiului juridic pentru a achita profesorilor orele suplimentare ce vor fi realizate în timpul pandemiei. MECC a prezentat 7 modele de funcționare a instituțiilor de educație. Am estimat o sumă de 105 mln. lei, bani care vor intra în Legea salarizării”, a mai spus Babuc.

În context, vicepreședinta Parlamentului a menționat că, săptămâna viitoare Grupul se va întruni iar în ședință, unde vor fi discutate primele pentru luna august pentru profesori.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților