[ X ]
[ X ]
[ X ]
Au fost anunțați câștigătorii Innovative Solutions4Moldova Hackathon
13 Noiembrie

Au fost anunțați câștigătorii Innovative Solutions4Moldova Hackathon. Evenimentul a avut loc în perioada 10-12 noiembrie 2023 la Chișinău.

 Timp de 36 de ore, peste 40 de participanții împărțiți în 10 echipe – profesioniști în tehnologie, experți tehnici, entuziaști – au dezvoltat soluții pentru a face față provocărilor stringente în trei domenii-cheie: siguranță rutieră, agricultură și energie.

Ghidați de mentori și folosind tehnologii precum învățarea automată, inteligența artificială și datele geospațiale (imagini din satelit), participanții au lucrat, au testat și și-au reiterat ideile de soluții inovatoare și au construit prototipuri funcționale.

Prototipurile au fost evaluate de un juriu independent format din reprezentanți ai instituțiilor publice și ai organizațiilor partenere, care au selectat următoarele soluții:

  • Energie: soluție de prezicere a producerii de energie electrică (echipa Wise Energy);
  • Agricultură: cabinetul fermierului, unde pot fi accesate seturi de date despre sol și culturi și sunt comandate servicii de analiză a solului etc. (echipa Strawberry Vision);
  • Siguranță rutieră: sistem inteligent de alerte în baza algoritmului de predicție a accidentelor și a altor aspecte de siguranță rutieră (echipa Road Heroes).

„Echipa noastră a ales subiectul energiei, și anume predicția producerii energiei electrice din surse regenerabile. Am participat la hackathon ca să văd ce mai fac alții, ce pot eu și ce pot alții, și prin asta să fac un studiu al pieței”, a spus Tatiana Chiril, participantă din echipa Wise Energy.

„Aș dori să îi felicit pe toți participanții care și-au unit mințile și inimile,  venind cu e-soluții centrate pe oameni, pentru a aborda provocările din viața reală. Sunt impresionată de astfel de rezultate, obținute sub presiunea timpului. Așteptăm cu nerăbdare, împreună cu partenerii noștri, ca soluțiile prezentate – care contribuie la o mai bună siguranță rutieră, o tranziție energetică accelerată și o agricultură mai inteligentă – să fie transpuse în viață”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Orange, Premier Energy și Waze.

DMPH-1285 DMPH-1279 DMPH-1256

Inapoi la arhiva noutaților