[ X ]
[ X ]
[ X ]
Atenționare: Aveți grijă de email-urile dubioase primite pe poșta electronică
23 Aprilie

Prognoza privind riscurile de securitate pe perioada pandemiei de COVID-19 se adeverește, iar la nivel global se atestă o majorare explozivă a tentativelor de Phishing, transmite CURENTUL.

Ca exemplu, potrivit celor mai recente date publicate de Google, escrocii cibernetici expediază zilnic 18 milioane de e-mail-uri frauduloase celor 1,5 miliarde utilizatori a serviciului Gmail.

În același timp, cercetatorii de la BarracudaNetworks, care asigură securitatea rețelei pentru 220 mii de companii globale, au raportat ca volumul atacurilor prin email legate de coronavirus a crescut din februarie cu 667% ajungand la peste 9 mii de incidente doar în luna martie.

În această perioadă de risc sporit, specialiștii IT din cadrul STISC, monitorizează constant și întreprind acțiunile necesare pentru a securiza serviciul de poștă electronică prestat autorităților publice. Doar pe parcursul ultimilor săptămâni, din total SPAM direcționat către autoritățile publice și blocat de către STISC prin intermediul sistemului anti spam al serviciului de poștă electronică guvernamentală, au fost identificate peste 1 500 email-uri care în titlu conțin cuvinte cheie „Coronavirus”, „Covid-19”, „Virus”, etc.

Chiar dacă serviciul de poștă electronică guvernamentală include sisteme automatizate de protecție pro activă, STISC atrage repetat atenție utilizatorilor acestui serviciu despre importanța respectării cerințelor minime de securitate.

„Nu deschideți și nu descărcați atașamente dubioase. Comparați adresa expeditorului cu cea din corespondența anterioară, sau eventual verificați posibile greșeli de exprimare. Verificați integritatea adreselor URL înainte de a face un clic pe link. Deși URL-urile false, de regulă, copiază adresele URL reale, acestea mai includ și cuvinte în plus. Verificați adresa de mail de la care s-a expediat mesajul. De multe ori astfel de adrese de email au nume generate aleator.  Nu vă grăbiți să faceți  un clic. Dacă aveți dubii cu referire la email mai ales dacă se cere urgent să răspundeți, cel mai sigur este să îl ștergeți înainte de a-l deschide”, menționează STISC.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților