[ X ]
Atenție la jucăriile primite de la Moș Crăciun! Iată câteva recomandări
29 Decembrie

Siguranţa și sănătatea copiilor noștri este o prioritate și necesită o atenție deosebită în ceea ce privește prevenirea accidentelor, chiar și în cazul jucăriilor de sub brad sau primite de la Moș Crăciun. În acest sens Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței vine cu unele sfaturi, transmite CURENTUL.

„Dacă doriți să aveți sărbători de iarnă fericite țineți cont de următoarele recomandări:

· Verificați toate jucăriile primite cadou: cele care au piese mici sau pot fi dezmembrate și pot fi înghițite – strângeți-le pentru perioada când copilul va crește și vor fi potrivit vârstei. Sunt periculoase biluţele de metal, piesele de puzzle, jocurile lego cu piese mici etc. Piesele din care sunt alcătuite jucăriile din ouăle de ciocolată ”Kinder” sunt prea mici pentru copiii sub 3 ani și, prin urmare, reprezintă un risc pentru ei: le pot înghiţi sau se pot asfixia cu ele.

· Aveți copil mai mare care are jucării ce pot fi periculoase pentru cel mic? Căutați soluții inventive ca să nu ajungă copilul mic la acele jucării (copilul mai mare se va juca în altă cameră, le va strânge și le va păstra într-un dulap separat). După joacă, verificați locul să nu rămână piese mici pe covor, sub scaun, etc.

· Muchiile, proeminențele, șnururile, cablurile și elementele de fixare accesibile ale jucăriilor trebuie să fie astfel încît pericolul unei răniri fizice să fie redus pe cît posibil la minimum la contactul cu acestea.

· Jucăriile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent și nici un reper accesibil nu trebuie să depășească 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

· O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încît să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie, în acest scop, să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se îmbibă cu apă la spălare.

· Acordați atenție sporită păpușilor sau jucăriilor de pluș. Cel mic poate duce în guriță ghemotoacele de puf și se poate îneca sau chiar sufoca. Îndepărtați jucăriile a căror căptușeală este accesibilă pentru copil.

· Mirosul înțepător provenit de la jucăriile din materiale polimerice (plastic) este temei de a suspecta prezența unor substanțe toxice și a stabili neconformitatea jucăriei. Dacă eticheta produsului nu menționează materialele din care este fabricat, nu-l cumpărați. Orientați-vă spre un model pe a cărui eticheta sunt trecute toate detaliile.

Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie producătorului sau vânzătorului cu amănuntul de la care ați cumpărat-o, dar și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței întru evitarea ulterioarelor accidente și întru întreprinderea măsurilor de rigoare.

Milioane de copii din lume anual suferă sau chiar sfârșesc tragic urmare accidentelor legate de sufocare, otrăvire, leziuni, arsuri”, precizează Agenția.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților