Poliția de Frontieră vă informează că în perioada estivală, în unele puncte de trecere a frontierei de stat se înregistrează un flux majorat al unităților de transport, fapt ce condiționează o circulație mai anevoioasă și o creștere a mediei timpului de așteptare, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, la această oră se atestă trafic intensiv în mai multe puncte de trecere.
În punctul de trecere Mirnoe, de la ora 06:30 a început să crească timpul de așteptare pentru traversarea frontierei pe sensul de ieșire din țară, depășind 30 de minute. Estimativ, aceste valori ridicate de trafic se vor menține până la ora 09:00. Trafic îngreunat este înregistrat în punctul de trecere Vulcănești, după barieră fiind format un rând de 15 mijloace de transport.
Flux continuu și majorat este semnalat în punctele de trecere Criva și Palanca. Către ora 07:30 erau formate pe direcția ieșire din țară, în ambele punctele a câte o coloană de 30 de mașini, media timpului de așteptare ajung la 30 de minute.
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 49 490 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 25 551 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 31 180 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 10 678 traversări, cu un număr mai mare înregistrat al mijloacelor de transport înmatriculat în RM – 6 116 traversări autovehicule.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 9 060 traversări persoane;
PTF Leușeni – 7 632 traversări persoane;
PTF Cahul – 3 730 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 3 079 traversări persoane;
PTF Tudora – 3 169 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 3 146 traversări persoane.
Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier și de neadmitere a creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere:
– mărirea numărului de polițiști de frontieră de primă linie de control;
– folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere, prin redirecționarea traficului pe arterele libere și, la necesitate implementarea procedurii de trecere a frontierei ”Revers”;
– menținerea unei comunicări permanente între inspectorii de frontieră și călători, prin informarea corectă despre situația din punctele de trecere și problema care condiționează îngreunarea circulației;
– intervenția cu susținerea necesară în cele mai solicitate puncte de trecere a grupurilor de suport, formate din specialiști din cadrul sediului central al IGPF;
– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– pe parcursul celor trei luni de vară, motocicliștilor li se permite trecerea tuturor formalităților de frontieră fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
Cristina Pendea