[ X ]
[ X ]
[ X ]
Așteptările expertului Rosian Vasiloi de la 2018: „Sunt optimist în ceea ce ține de securizarea segmentului central a frontierei de stat cu Ucraina”
1 Ianuarie

Expertul asociat pe securitate al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, califică anul 2017, unul căruia nu are nimic ce-i reproșa, dar anul 2018 va fi unul special.

Solicitat de CURENTUL, Rosian Vasiloi ne-a spus cum a trecut anul pe plan profesional.

„Nu a fost unul din cei mai buni ani, dar nu am ce să îi reproșez. Din punct de vedere profesional a fost un an plin de evenimente plăcute. În primul rând, am fost invitat să fac parte din echipa experților IDIS „Viitorul”, ceea ce mi-a dat o posibilitate să mă realizez în domeniul politicilor de securitate, pentru ce vreau să îi mulțumesc domnului Ambasador Igor Munteanu. Împreună cu colegii am realizat mai multe cercetări în acest domeniu și impactul lor asupra mediului de securitate la nivel național și regional. Și mă refer doar la câteva din ele, „Misiunea EUBAM – de la asistentă la frontieră la cea de reintegrare a țării”, „Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene și Frontiera administrativă și cum o administrăm” și „MEMORIU Măsuri de răspuns la acțiunile provocatoare din ultima vreme a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)”. Pentru mine asta a fost un bun început pe care sper să îl dezvolt pe parcursul anului viitor”, ne-a spus Rosian Vasiloi.

În plan politic, Rosian Vasiloi crede că nu a fost un an plin de realizări.

„Din punct de vedere politic îmi este greu să dau o apreciere și mai mult aș pretinde că nu a fost un an cu multe realizări, cel puțin din punct de vedere a expertizei mele. Autorităților nu le-a reușit promovarea la UNGA a întrebării cu privire la retragerea trupelor Federației Ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult ca atât am constatat că Federația Rusă a prelungit amestecul său în treburile interne a Republicii Moldova și în particular implicații militare în regiunea separatistă, fiind desfășurate peste 100 exerciții militare a GOTR, care nicidecum nu se înscriu în clasica unei misiuni de pacificare. Numai în decembrie curent au fost desfășurate 15 aplicații militare. Toate acestea au rămas practic neobservate de către autorități, fiind doar câteva reacții, dar și acelea în șoaptă. Republica Moldova nici în ziua de azi nu dispune de documente de politici în domeniul securității și apărării, fapt care se răsfrânge negativ și poate provoca riscuri de securitate”, a precizat expertul.

De asemenea, expertul ne-a spus ce s-a reușit și ce s-a ratat în acest an.

„Este evident că au fost și reușite, deși întârziate, dar totuși reușite, care pot pune o bază solidă pentru securitatea Republicii Moldova. Mă refer la participarea militarilor noștri la cantonamente și exerciții multinaționale, ceea ce contribuie parțial la consolidarea capacităților Republicii Moldova în domeniul securității și apărării. Încă o reușită ar fi faptul că pe parcursul anului au fost dislocate două contingente militare a pacificatorilor noștri în Kosovo dar și detașarea a doi ofițeri doamna maior Elena Milcenco în MINUSCA – Misiunea de Pacificare din Republica Centrafricană și doamna maior Natalia Lefter în UNMISS – Misiunea de Pacificare din Sudanul de Sud. Nu vreau să trec cu vederea și reluarea controlului asupra segmentului central (transnistrean) al frontierei de stat cu Ucraina. Relansarea controlului comun în punctul de trecere a frontierei de stat Pervomaisc – Cuciurgan în iulie curent și lansarea pentru prima dată patrulării comune a acestui sector de frontieră, creează precondiții necesare pentru asigurarea securității a 100% de frontieră comună cu statul vecin, integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și a credibilității autorităților statului fată de cetățeni și partenerii de dezvoltare. Și pentru final am lăsat deschiderea Biroului de ligature NATO în Republica Moldova. În opinia mea asta va da o valoare adăugată pentru Republica Moldova, cum a fost și în cazul Ucrainei și Georgiei, dar numai în cazul în care ne dorim acest lucru cu adevărat”, a spus Rosian Vasiloi.

Rosian Vasiloi crede că anul 2018 va fi cu multe provocări.

„Anul 2018 va fi unul special, cel puțin din punct de vedere politic. Ne așteaptă mai multe provocări pe intern, dar și cu implicarea „agenților patogeni” din exterior. Din punct de vedere a securității, anticipez prelungirea cu amploare a exercițiilor militare în regiunea separatistă cu posibile provocări în Zona de Securitate, precum și „surprize” din partea autorităților în contextul implementării „viziunii” de reintegrare a Republicii Moldova. În acest sens am mari așteptări de la noi toți, cetățenii Republicii Moldova pentru a ne Uni forțele pentru a face fată acestor provocări. După cum spuneam, sunt și optimist în ceea ce tine de securizarea segmentului central a frontierei de stat cu Ucraina, dar numai în cazul în care nu vor interveni interesele obscure a unor forte politice din tara. Până la urmă totul este în mâinile noastre și de noi depinde cu ce idei vom veni pentru a progresa pe calea europeană și ca această cale să fie ireversibilă. Asta îmi doresc cel mai mult! La mulți ani nouă tuturor! La mulți ani Republica Moldova!”, a punctat Rosian Vasiloi.

Cristina Parfeni

Republicat din 29 decembrie 2017.

Inapoi la arhiva noutaților