[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi marcăm Ziua Mondială a Pâinii! Vezi ce secrete îţi dezvăluie „Franzeluţa” S.A. vizavi de obţinerea culorii intense a pâinii de secară!
16 Octombrie

Anual, la data de 16 octombrie, în peste 30 de ţări din toate continentele, este marcată Ziua Mondială a Pâinii. Şi „Franzeluţa” S.A. are toate motivele pentru a însemna această zi, fiind cel mai mare producător în industria de panificaţie din ţară, cu o experienţă bogată de peste 70 de ani, informează CURENTUL.

Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea a fost considerată sursa principală a vieţii. Despre ea s-a scris în importante lucrări antice, a fost cuprinsă în rugăciuni şi a hrănit popoare întregi de-a lungul istoriei. Drumul pâinii este unul lung, cuprinde patru anotimpuri! Atât îi trebuie pământului şi bobului de grâu până a obţine făina din care gospodinele şi brutarii fac pâine vie, pâine cu tradiţii.

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. ne-a obişnuit cu gustul pâinii de altădată, dar ţine cont şi de cerinţele actuale ale consumatorilor, care s-au schimbat semnificativ în ultima perioadă. Astăzi, sunt mai multe opţiuni şi alternative care ne permit să facem alegerea dorită în mediul concurenţial existent. Din aceste considerente, ne dorim să-ţi prezentăm câteva secrete vizavi de obţinerea culorii intense, specifice pâinii de secară marca Franzeluţa.

Pâinea de secară fabricată la „Franzeluţa”

Pâinea de secară a devenit tot mai populară în rândul consumatorilor datorită beneficiilor ce se conţin în ingrediente, precum şi a cantităţii reduse de drojdii de panificaţie de până la zece ori mai mică în comparaţie cu alte produse de panificaţie. Conţine mai puţin gluten, este o sursă bogată de minerale, antioxidanţi, fibre şi vitamine. Gustul pâinii de secară este unul intens, adeseori aromat cu seminţe de chimen, floarea soarelui, nucă grecească, fructe uscate şi alte condimente.

Este bine ştiut că secara conține mai multe elemente nutritive decât grâul, însă pâinea fabricată doar din făină de secară nu creşte în volum şi este dură! De aceea, producătorii aleg să amestece secara cu alte cereale, dar acest lucru nu înseamnă că pâinea nu are valoare nutritivă. Proporţiile de făinuri de grâu întrebuinţate la prepararea pâinii de secară sunt foarte bine gândite, astfel încât consumatorul să beneficieze de o bună funcţionalitate a organismului.

Ingredientele naturale se înscriu în direcția strategică a companiei „Franzeluţa” S.A. de a promova alimentaţia sănătoasă, iar sortimentul pâinii de secară este unul destul de variat. În prezent, Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” produce 10 feluri de pâine de secară: Riga, Borodinskii, Tallinn, Praga, Krakow, Livadia, Nucuşor, Dacia, Columna, Nistru.

Nuanţa de culoare închisă a pâinii de secară este obţinută sută la sută natural!

Află care sunt etapele procesului tehnologic:

Adesea, oamenii se lasă influenţaţi de diferite mituri precum că pâinea de culoare mai închisă ar fi colorată chimic. Ei, ca să elucidăm aceste păreri total greşite, tehnologul principal al Combinatului de panificaţie „Franzeluţa” S.A., dna Svetlana Caraman face următoarele precizări:

– „La S.A „Franzeluţa” pâinea de secară se prepară prin metoda clasică, cu utilizarea prospăturilor naturale pe bază de culturi pure şi bacterii acidolactice şi a materiilor prime numai naturale: făină de secară semialbă şi albă, malţ de secară fermentat şi nefermentat, hamei natural, must de cvas, coriandru, chimen ş.a.

Gustul intens, culoarea brună-închisă, aroma desăvârşită unică a pâinii de secară este obţinută datorită preparării în trei etape tehnologice, cu durata de preparare de minimum 15 ore şi a ingredientelor tratate termic, pentru a deschide aromele şi culorile intense de brun cu combinaţia tradiţională de seminţe aromatice, fructe uscate şi nuci.

Atunci când unii oameni îşi dau cu părerea şi susţin, că pâinea neagră ar fi colorată chimic, se afirmă un mare neadevăr. Aici pot da asigurări doar cât priveşte Combinatul de panificaţie „Franzeluţa”, unde colorarea artificială este totalmente exclusă! Culoarea intensă specifică pâinii de secară este obţinută doar prin metode elaborate tehnologic, prin tratarea naturală a ingredientelor.”

Etape din procesul tehnologic:

Procesul tehnologic de preparare a pâinii de secară este unul îndelungat, la baza căruia stă procesul natural de fermentare a ingredientelor, cu acumularea acidităţii semifabricatelor prin utilizarea culturilor pure naturale şi nu a drojdiilor pentru panificaţie care este utilizată de alţi producători. Pentru a vă crea o imagine clară a întregului proces de fabricare enumerăm următoarele etape:

· dozarea materiilor prime de bază şi auxiliare conform reţetei de fabricaţie,

· prepararea maielei, prepararea aluatului,

· „creşterea şi înmulţirea culturilor pure de la un gram până la sute de kg – necesare pentru prepararea prospăturilor,

· divizarea, modelarea, dospirea, coacerea,

· răcirea, felierea şi ambalarea.

Controlul şi Asigurarea Calităţii

Fiecare etapă tehnologică este strict monitorizată de tehnologul de schimb, care verifică respectarea rețetelor şi instrucţiunilor de fabricare, efectuarea investigaţiilor fizico-chimice a semifabricatelor. Printre criteriile de bază care asigură calitatea produsului finit sunt: analiza bacteriologică şi organoleptică. Dacă rezultalele investigaţiile corespund standardelor impuse, atunci procesul de fabricaţie are undă verde.

Întreprinderea analizează permanent şi menţine sub control riscurile microbiologice, chimice şi cele fizice, respectând, astfel, cerinţele HACCP. Aplicarea Sistemului de Management al calităţii Conform cerinţelor standardului ISO 9001 este responsabilitatea fiecărui angajat al companiei „Franzeluţa” S. A.

Raportul preţ-calitate

O pâine de secară va fi întotdeauna mai scumpă decât o pâine obişnuită – fabricată din făină albă de grâu, dar nu exagerat de scumpă. La Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A., sinecostul produselor de secară rezultă din următoarele criterii: procesul tehnologic de lungă durată şi materiile prime de import (deoarece în RM nu se cultivă secara, hameiul, întreprinderea este nevoită să le importe).

Acum, cu siguranţă, ştii ce pâine alegi!

Cristina Pendea

IMG_1406Edited(1) IMG_1406Edited IMG_1446Edited IMG_1450Edited

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |
  2. Irina Vlah - la o fabrică de textile: „Conducerea este pregătită să ia oameni fără experiență și să-i formeze în toate, dar nu sunt oameni, tinerii pleacă”
    Politică |
  3. Ulianovschi: În afară de obținerea statutului de candidat la UE - datorită conjucturii geopolitice - puterea PAS se întrece în antirecorduri  
    Politică |
  4. Maia Sandu, la întrevederea cu reprezentanții CCI: Aderarea la UE este singura șansă ca Moldova să mențină pacea
    Politică |
  5. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  1. Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să ajungă la aerogară cu 3 ore înainte de zbor
    Social |
  2. CEC a inițiat elaborarea proiectului „Pentru aprobarea Instrucțiunii cu privire la procedura de compensare a cheltuielilor suportate din bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale”
    Politică |
  3. Dorin Recean, în discuții cu oamenii din raionul Sângerei: Le-a povestit despre importanța parcursului european al țării noastre
    Politică |
  4. Ministerul Muncii precizează că 10 mai va fi zi lucrătoare
    Social |
  5. Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024
    Politică |