[ X ]
Astăzi marcăm Ziua Mondială a Donatorului de sânge
14 Iunie

Astăzi, 14 iunie, se celebrează „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”, care este un prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb, informează CURENTUL.

În acest context, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj către cetățeni:

„Este un bun la care ne gândim și pe care îl apreciem în cele mai critice momente ale vieții noastre sau a apropiaților noștri – și cu atât mai mare este valoarea lui. Un bun care salvează vieți și care poate fi completat și menținut prin participarea fiecăruia dintre noi. Donând sânge și ajutându-i pe alții putem să fim siguri că, la nevoie, vom fi ajutați și noi.
În țara noastră, dar și în toată lumea, pandemia Covid-19 a însemnat și o scădere a numărului de donatori de sânge, iar aceasta s-a răsfrânt asupra rezervelor din spitale.

Pentru a asigura medicii și pacienții cu rezerve de sânge, pentru a fi siguri că nimeni, niciodată nu va pierde un om drag din cauza lipsei de sânge, vă îndemn să donăm sânge. Îi încurajez mai ales pe tineri să devină donatori voluntari – salvarea unei vieți, fie și a unui om necunoscut, este cel mai mare dar pe care putem să îl facem pe pământ”, a menționat Șefa statului.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită în 2004 la Johannesburg, în Africa de Sud.
Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Potrivit Centrului Național de Transfuzie a Sângelui din Republica Moldova, persoanele care intenționează să doneze sânge trebuiesă cunoască următoarele informații:
– Donatorii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– Greutate corporala a acestora trebuie să fie minim de 50 kg;
– Tensiunea arteriala: maximă nu depășește 180 mmHg, iar minimă – 100 mmHg;
– Valoarea hemoglibinei nu trebuie să fie mai joasa de 125g/l pentru femei și de 135 pentru barbati;
– Donatorii nu trebuie să prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendința de sângerare anormala, ș.a;
– Intervalul de timp între doua donari de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .
– La o donare se recoltează 450±10% mililitri sînge.

Doina Buruiană 

Inapoi la arhiva noutaților