[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi marcăm Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități
3 Decembrie

Astăzi, 3 decembrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta zi își propune sensibilizarea populației în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea drepturilor acestora, transmite CURENTUL.

Un drept al persoanelor cu dizabilități, încălcat adesea în Republica Moldova, este dreptul la egalitate și nediscriminare. Conform datelor „Studiului privind percepțiile și atitudinile față de persoanele în etate”, realizat în 2018, persoanele cu dizabilități se regăsesc printre primele 3 categorii de populație cel mai des discriminate în țara noastră, acest lucru fiind confirmat de către 41% dintre participanții la studiu. Totodată, distanța socială față de această categorie de persoane, deși a scăzut comparativ cu anul 2015, rămâne totuși una regretabil de mare. Astfel, conform „Studiului privind percepțiile și atitudinile față de egalitate în Republica Moldova” persoanele cu dizabilități fizice ar fi acceptate de populația generală până la nivel de prieten, dar nu și de membru al familiei, iar persoanele cu dizabilități intelectuale – până la nivel de coleg de muncă și nu mai mult.

Numai în anul 2019 Consiliul a emis 9 decizii de constatare a discriminării pe criteriu de dizabilitate. De cele mai dese ori este invocată fapta de discriminare în domeniile precum acces la servicii și bunuri disponibile publicului, câmpul muncii și educație.

Întru susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități Consiliul examinează constant legislația în vigoare precum și proiectele de modificare a actelor normative. În anul 2019, în acest context, Consiliul a venit cu propuneri esențiale privind modul de evidență și distribuire a biletelor de reabilitare/recuperare acordate persoanelor cu dizabilități, dar și cu anumite propuneri la modalitatea de aplicare a facilităților fiscale și vamale la importul mijloacelor de transport cu destinație specială, care permit persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor să beneficieze de facilități la importul autoturismelor pentru uz personal fără achitarea taxelor vamale. Măsurile vin să încurajeze incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități precum și revendicarea dreptului la egalitate de către reprezentanții acestui grup.

Conform datelor Biroului Național de Statistică din anul 2018 în Republica Moldova sunt peste 180,6 mii persoane cu dizabilități, inclusiv 11,7 mii copii cu vârsta 0 – 17 ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților