La 2 februarie, la nivel internațional, este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede, care a fost declarată prin Convenția Ramsar, fiind un tratat interguvernamental asupra zonelor umede ca habitat al păsărilor acvatice la nivel internațional, transmite CURENTUL.
Tratatul a fost semnat la 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar și a intrat în vigoare în anul 1975. Conform datelor semnatare ale Convenţiei, sunt 168 de state cu aproximativ 2 186 zone umede în lume ce ocupă o suprafaţă de peste 2 milioane de hectare.
Republica Moldova a ratificat Convenţia Ramsar prin Hotărârea Parlamentului din 14 iulie 1999 şi a devenit membru al acestei convenţii în 2000, când a fost recunoscută prima Zonă Ramsar din țara noastră „Lacurile Prutului de Jos” – (20 iunie 2000), apoi a urmat Zona Ramsar „Nistrul Inferior” – (20 august 2003) și Zona Ramsar „Unguri-Holoşniţa” – (14septembrie 2005), toate având o suprafață 94 705 ha.
În această ordine de idei menționăm că, cea mai mare Zonă Ramsar „Lacurile Prutului de Jos” , recent a primit avizul Guvernului Republicii Moldova privind fondarea Rezervaţiei Biosferei „Prutul de Jos”. De menționat că heleşteiele acestei rezervații care fac parte din zonele de importanţă internaţională RAMSAR, sunt cele mai valoroase zone pentru migraţia păsărilor de apă. Lacurile Beleu, Rotunda şi Manta servesc ca popas în timpul migraţiei de toamnă şi primăvară unui număr mare de specii de păsări acvatice şi semiacvatice.
Dintre cele cu apariţie regulată în zonă şi cele cuibătoare, care au interes comunitar sunt: cormoranul mic, raţa roşie, egreta mică, stârcul roşu. Cea mai însemnată colonie de cormoran mare, lopătar şi stârc de noapte, respectiv de egretele mici și mari, din Republica Moldova, cuibăreşte în mijlocul lacului Beleu.
Anual, în zonă sunt observate specii rare la nivel european şi chiar mondial. În această perioadă trec în pasaj peste 20 de mii de păsări de apă, aparţinând unui număr mare de familii şi subfamilii. Pe teritoriul „Lacurilor Prutului de Jos” au fost atestate 15 specii de plante rare. Complexul faunistic de vertebrate terestre de pe teritoriul „Lacurilor Prutului de Jos” include mamifere, păsări, reptile şi amfibieni şi constituie 248 de specii.
Cel mai important lac al rezervației Lacul Beleu are o suprafaţă a oglinzii apei de 6,26 km pătraţi, lungimea este de circa 5 km, iar lăţimea de 2 km, suprafaţa lacului ajunge la circa 1500 ha, iar nivelul apei în lac variază, în funcție de nivelul apei din Dunăre.
De menționat că în cadrul Comitetului executiv al Convenției Ramsar la cea de-a 52 reuniune susținută la Gland, Elveția, în iunie 2016, a fost stabilită tema din acest an a Zilei Mondiale a Zonelor Umede – „Zonele umede pentru reducerea riscului de dezastre”.
Obiectivul declarat al semnării Convenției este protejarea biodiversității și menținerea într-o stare de conservare favorabilă a zonelor umede ca habitat al păsărilor acvatice.
Totodată, Convenția de la Ramsar are ca scop menținerea caracterului ecologic al zonelor vizate, prin implementarea unei abordări a ecosistemului în contextul unei dezvoltări durabile.
Cristina Parfeni