La inițiativa Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale și cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, transmite CURENTUL.
În acest an, această zi este marcată cu genericul „Primul ajutor psihologic”, astfel fiind pus accentul pe necesitatea conjugării eforturilor personalului medical, pompierilor, lucrătorilor comunitari sau ofițerilor de poliție în acordarea suportului psihologic persoanelor aflate într-o situație de criză.
Evenimentele de criză sunt urmate de consecințe fizice și sociale, cât și emoționale pentru cei afectați. Imediat după un astfel de eveniment, cei care asistă deseori sunt membri ai familiei, vecini, profesori, membri ai comunității, echipe medicale de urgență, poliție, pompieri. Din acest motiv, studierea principiilor de bază privind acordarea primului ajutor psihologic este extrem de importantă și sporește capacitatea de sprijin a persoanelor care se află în dificultate.
Principiile de bază de acțiune a primului ajutor psihologic constau în:
-a afla mai multe (despre evenimentul de criză, despre serviciile şi suporturile disponibile, despre problemele de siguranţă);
-a supraveghea (siguranța, persoanele cu nevoi urgente evidente şi cele într-o stare de stres sporit);
-a asculta (contacta persoanele care au nevoie de sprijin; a întreba despre ce au nevoie, a asculta şi a ajuta oamenii să se calmeze);
-a ajuta oamenii (să-și exprime nevoile de bază; să fie deserviți după nevoie, să fie formați și ajutați să confrunte problema, să fie conectați cu cei dragi și asistenţa socială).
Persoanele care acordă primul ajutor psihologic trebuie să țină cont și de unele aspecte etice în acest domeniu, ca de exemplu: să respecte dreptul persoanei de a lua propriile decizii; să respecte viața privată și să păstreze confidențialitatea informației dobândite; să se comporte în mod corespunzător în funcție de cultura, vârsta și sexul persoanei; să nu exagereze cu propriile abilități; să nu facă promisiuni false și să nu ofere informații false.
Cristina Pendea