[ X ]
Astăzi este marcată Ziua Siguranței pe Internet
5 Februarie

Ziua siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți.

Astăzi, 5 februarie 2019, la nivel internațional, sloganul evenimentului este „Împreună pentru un internet mai bun”, care reprezintă un apel pentru acțiune, adresat tuturor persoanelor, în vederea conștientizării rolului societății în crearea unui Internet mai sigur.

Domeniul prevenirii infracționalității online și a siguranței pe internet reprezintă o preocupare constantă pentru Poliție, astfel, Centrul pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații, atenționează despre riscurile existente în cazurile de nesupraveghere a copiilor la accesarea Internetului.

În acest context, la nivel național Poliția permanent organizează sesiuni de informare în școli, la care participă elevi și cadre didactice. În cadrul acestora, polițiștii susțin teme ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului și familiarizarea tinerilor cu realitățile online și cu modalitățile de protecție a minorilor.

Reieșind din pericolele din spațiul virtual, care îi privesc pe copii, intervenim repetat către părinți să supravegheze activitatea copilului pe internet, să așeze computerul conectat la internet într-o zonă deschisă, de unde copilul poate fi ușor supravegheat, să instaleze instrumente de filtrare a accesului la internet, ca măsuri suplimentare de supraveghere, și să-și educe copilul cu privire la autoprotecția în mediul virtual.

De asemenea, urmăriți toate conturile copilului din rețelele de socializare, Atenţie, însă, ca acest proces să nu fie transformat în control represiv, deoarece astfel copilul va fi determinat să se ascundă. Astfel, „Împrieteniţi-vă” pe reţelele sociale, apreciaţi-i postările, iar dacă vedeţi ceva ce vă îngrijorează vorbiţi-i atent, între patru ochi. Spuneţi-i ce vă îngrijorează şi de ce.

Măsuri tehnice:

Configurați setările de confidențialitate, în special în rețelele de socializare.

Instalaţi:

Programe antivirus şi firewall.

Program de control parental.

Explicați-i copilului să utilizeze parole complexe și să le modifice periodic.

Utilizați setările de restabilire a accesului la profilurile personale prin telefon, e-mail, întrebări de control ș.a.

Dragi copii:

Nu oferiți persoanelor întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta, nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane, dacă le comunici această parolă acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise. Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet, anunță-ți părinții anterior, oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe internet și astfel poți deveni victimă traficului de persoane și a altor întâmplări tragice.

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice întreprind în continuare măsuri de prevenire și combaterea a infracțiunilor din domeniul crimelor informatice.

În caz de abuz online, RAPORTAȚI. O puteți face prin următoarele modalități:

Telefon: (022)577-177, 112

Viber: 078090902

E-mail: ccci@mai.gov.md

Pentru mai multe detalii cu privire la pericolele spaţiului Internet, puteţi accesa web site-ului https://siguronline.md/, https://12plus.md/contacte/.

Inapoi la arhiva noutaților