„Investiți pentru a eradica tuberculoza! Salvați vieți!” este sloganul din acest an al Zilei mondiale de combatere a tuberculozei, marcată pe 24 martie. Mesajul este deosebit de important în contextul pandemiei COVID-19, care a influențat progresul înregistrat în lupta contra tuberculozei (TBC).
La nivel global, această maladie este al doilea ucigaș dintre bolile infecțioase. În fiecare zi, peste patru mii de persoane își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 30.000 se îmbolnăvesc de această boală, care poate fi prevenită și tratată. Eradicarea TBC necesită acțiuni comune din partea tuturor – indivizi, comunități, societăți, donatori și guverne.
În Republica Moldova, serviciile de prevenire, diagnostic şi tratament al tuberculozei sunt acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM). De acestea beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate.
La nivelul asistenţei medicale primare sunt oferite următoarele servicii: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil şi a persoanelor din focarele TBC, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului în condiţii de ambulatoriu.
Începând din 2020, Compania Națională de Asigurări în Medicină alocă anual bani din fondul măsurilor de profilaxie pentru implementarea proiectelor de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire de tuberculoză. În 2021, au fost direcționați în jur de 856 de mii de lei pentru realizarea a două proiecte. În cadrul acestora au fost examinate radiologic peste 2.000 de persoane din opt localități ale țării, fiind depistate mai mult de 20 de cazuri de tuberculoză. Persoanele respective urmează tratamentul specializat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie.
Totodată, peste 400 de mii de lei au fost alocați anul trecut pentru proiectul de screening prin radiografia pulmonară, realizat în diferite localități ale țării. În urma examinării profilactice a peste 11 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire de TBC și alte maladii ale organelor cutiei toracice, mai mult de 1.800 de persoane au fost depistate cu suspecție la astfel de patologii.
În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti ftiziopneumologi cu prescrierea în scop diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică la ftiziopneumolog.
De asemenea, sunt finanţate cheltuielile pentru alimentaţie şi transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiţii de ambulatoriu al bolnavilor cu tuberculoză. În 2021, CNAM a alocat în acest sens peste 10 milioane de lei. Asigurarea medicală obligatorie acoperă şi serviciile de testare și diagnostic oferite de laboratoarele de referinţă din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc” şi Spitalului Clinic Bălţi. Sumele contractate în 2021 de CNAM cu instituțiile respective au depășit în total 9 milioane de lei.
Bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova sunt tratați în următoarele instituții medicale spitalicești: Institutul de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc”, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie şi Spitalul Clinic Bălţi. Pentru asistenţa medicală spitalicească oferită bolnavilor de TBC, din fondurile AOAM au fost alocate anul trecut peste 83 de milioane de lei, cu cca 11 milioane mai mult față de anul precedent.
Potrivit specialiștilor, printre cele mai eficiente modalități de a preveni tuberculoza se numără imunizarea cu vaccinul BCG, evitarea zonelor aglomerate și nesanitare, spălarea pe mâini, precum și evitarea contactului cu persoane infectate.