Astăzi, la nivel internațional este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede, transmite CURENTUL.
Evenimentul este marcat conform unui tratat interguvernamental semnat la 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar și a intrat în vigoare în anul 1975. Potrivit datelor, semnatare ale Convenţiei, sunt 168 de state cu aproximativ 2 186 zone umede în lume ce ocupă o suprafaţă de peste 2 mln. de hectare, trei dintre care sunt pe teritoriul Republicii Moldova, cu o suprafaţă totală de circa 95 mii de hectare, ratificând Convenţia în anul 2000. Aici sunt incluse zonele: „Lacurile Prutului de Jos”, „Nistrul Inferior” şi „Unguri-Holoşniţa”. Acestea sunt protejate de stat, fiind la evidenţa specialiştilor biologi. Totodată, zonele au fost încadrate în diverse proiecte internaţionale de conservare şi protejare a biodiversităţii.
În anul 2017 executivul Republicii Moldova a aprobat proiectul Hotărârii de Guvern ce ține de fondarea Rezervației Biosferei „Prutul de Jos”, care a fost creată în cadrul proiectului transfrontalier trilateral România-Ucraina – Republica Moldova „Consolidarea rețelei de arii naturale pentru protejarea biodiversității și dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării și Prutului Inferior – Pan Nature”.
Tema pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede 2018 este – „Zonele umede pentru un viitor urban durabil” în cadrul sloganului „Zonele umede urbane fac orașele viabile”. În prezent, aproape 50% din populația globului trăiește în zone urbane, iar previziunile indică faptul că această proporție va ajunge în anul 2050 la 66%. Totodată zonele umede sunt cele care contribuie la creșterea calității vieții în marile aglomerări urbane. Zonele umede sunt esențiale în multe feluri și cuprind unele dintre cele mai importante zone ale biodiversității din lume și oferă apă dulce și protecție împotriva inundațiilor.
Cristina Parfeni