Ziua Mondială a Meteorologiei este sărbătorită în fiecare an, pentru a marca intrarea în vigoare a Convenției Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) din 23 martie 1950 și a contribuției semnificative realizate de către serviciile meteorologice naționale în securitatea și bunăstarea societății, transmite CURENTUL.
Republica Moldova este membru al OMM din anul 1994 și participă activ la activitățile sale. În prezent, OMM cuprinde 191 de țări. Organizația Meteorologică Mondială este sursa de autoritate a informațiilor în cadrul sistemului ONU cu privire la aspectele legate de condițiile meteorologice și climatice. Tema pentru Ziua Mondială a Meteorologiei din acest an propusă de OMM este „Ne pregătim pentru vreme,ținând cont de climă” consacrată caracterizării însemnate ale vremii – fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
În Moldova, ca și în întreaga lume, se observă o creștere a numărului de fenomene naturale periculoase, care duc la creșterea de pierderi materiale, iar în multe cazuri – și victime omenești. În mod repetat, apar situații când factorii vremii, starea de poluare a mediului reprezintă o amenințare directă la viața și sănătatea populației, destabilizarea activităților productive ale întreprinderilor mari și ale unor sectoare întregi ale economiei țării.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova monitorizează mediul și pregătește avertizări cu privire la condițiile hidrometeorologice nefavorabile. Aceste informații sunt transmise imediat autorităților de stat, agenților economici și mijloacelor de informare în masă pentru a proteja populația și economia națională de fenomene hidrometeorologice nefavorabile, pentru a preveni sau a reduce daunele care pot fi cauzate de acestea.
Cristina Parfeni