[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este marcată Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Care este situația în R. Moldova
17 Mai

„Ziua Lumânărilor Aprinse” este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecției HIV/SIDA, care răspândește speranță şi unește toate comunitățile în întreaga lume.

În republică, cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova, în perioada 15-31 mai a.c., în cadrul Campaniei sociale „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceiași”, la 17 mai 2020, va fi marcată Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

În Republica Moldova, infecția cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați.

Conform datelor statistice, la 01.01.2020 au fost înregistrate 13 656 cazuri de infecție cu HIV din momentul debutului epidemiei în RM.

În a.2019 au fost înregistrate 922 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 221 în teritoriile de Est (a. 2018 –905 şi 225, a. 2017 – 835 şi 217, respectiv). Incidenţa infecției cu HIV la 100 mii populație în a.2019 а constituit 29,28 (în teritoriile din dreapta Nistrului 26,14 cazuri şi în teritoriile de Est – 47,32 cazuri), pe segmentul de vârstă 15-24 ani 28,16, comparativ cu segmentul de vârstă 40 ani și mai mult 24.06.

În perioada ianuarie – aprilie 2020 au fost confirmate 275 noi de infecție cu HIV. Din cele 14589 (număr estimativ) de persoane care trăiesc cu HIV în RM, în evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați cu HIV, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, din care 5602 au supresie virală.

Prevenirea și controlul infecției cu HIV este asumat de Guvern prin realizarea Programului Național de prevenire şi control al infecției HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecințelor epidemiei HIV şi infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum şi a mortalității asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS şi UNAIDS.

Se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecției cu HIV, intervenții în scop de diagnostic şi tratament în conformitate cu actele normative elaborate şi ajustate conform recomandărilor OMS, UNAIDS.

În scopul depistării persoanelor infectate este asigurat accesul la testare HIV cu teste rapide, în IMSP de nivel primar, secundar şi terțiar și în ONG.

Activitățile de prevenire a transmiterii infecției cu HIV în populațiile cheie se implementează pe tot teritoriul republicii prin intermediul ONG-urilor care activează în acest domeniu, la care au accesat circa 31 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infectare. La fel sunt oferite servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, este asigurat managementul supradozării în rândul UDI, se realizează proiecte de prevenire HIV din fondurile de profilaxie ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-nfecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere și pre-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor clinice naționale elaborate în baza ghidurilor OMS.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, dezvoltarea parteneriatelor și îmbunătățirii abilităților de mobilizare a comunităților în prevenirea HIV. Activitățile realizate vor promova mesajele:

”Sfidează virusul, nu oamenii!”

”N = N” (Nedetectabil, înseamnă Netransmisibil”)

”Sănătatea poate fi cumpărată, prețul acesteia se include în buget”

Din cauza că pandemia COVID-19 a afectat majoritatea țărilor lumii, inclusiv Republica Moldova, ceea ce prezintă şi un impediment în organizarea oricăror evenimente publice, anul acesta, majoritatea activităţilor vor fi desfășurate în spațiul mass-media și vor include acțiunile: „Masca solidarității”; „Lumânări aprinse pe o panglică roșie în memoria persoanelor care au decedat de SIDA” (în aer liber); flashmob-uri pe rețelele de socializare cu aprinderea unei lumânări; emisiuni în direct pe rețelele de socializare; instalații pe apă, copaci; videoclipuri motivaționale cu prezentarea persoanelor recunoscute public și alte activități mass-media.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților