[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este marcată „Ziua Internațională a Pădurilor”
21 Martie

La nivel mondial, astăzi este marcată „Ziua Internațională a Pădurilor”, transmite CURNETUL.

Cu această ocazie, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice a organizat o masă rotundă cu genericul „Pădurea și dezvoltarea durabilă a orașelor”. Astfel, reprezentanții Agenției „Moldsilva”, specialiștii din ramura silvică, ONG-uri, reprezentanții instituțiilor de resort, au discutat despre provocările din domeniul silvic, în contextul genericului din acest an al  „Pădurea și dezvoltarea durabilă a orașelor”.

Prezent la eveniment, Ministrul Mediului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a remarcat în mesajul său de salut, că se pledează pentru consolidarea potenţialului pădurilor naturale existente și suntem pentru stoparea degradării acestora, conservarea, regenerarea şi reconstrucţia ecosistemelor forestiere, prin îmbunătățirea legislației şi de gestionarea eficientă a resurselor silvice.

La rîndul său, directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Haralampov, a reiterat faptul că această zi este o oportunitate de creștere a nivelului de conștientizare a societății privind rolul şi importanţa pădurilor în viața de zi cu zi. Scopul scontat este de a determina crearea şi întărirea angajamentului fiecăruia dintre noi pentru realizarea gestionării durabile a pădurilor în toate țările lumii, inclusiv Republica Moldova.

În cadrul întrunirii au fost abordate subiecte precum: „Pădurile din Republica Moldova, starea actuală, indicatori cantitativi și calitativi”; „Zonele forestiere pentru recreere aferente municipiului Chișinău: probleme curente și perspective”; „Resursele forestiere mondiale”.

„Ziua Internațională a Pădurilor” este marcată, la nivel mondial, în fiecare an, la 21 martie. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția din 21 decembrie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile, începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra conservării, gestionării și dezvoltării tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. Tema din anul curent propusă pentru discuţii vine să evidenţieze rolul important pe care îl au pădurile în dezvoltarea durabilă a urbelor și oraşelor care cuprind un spectru larg de chestiuni de la atenuarea exceselor termice, a schimbărilor climatice, stocarea energiei şi reducerea poluării fonice şi până la securitatea alimentară, reducerea îmbolnăvirii oamenilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților