[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este marcată Ziua internațională a monumentelor și siturilor. Iată ce evenimente vor avea loc cu această ocazie
18 Aprilie

Comunitatea internațională marchează, astăzi, 18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) în anul 1983 cu scopul de a promova conservarea, protejarea, valorificarea monumentelor de patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial, transmite CURENTUL.

Cu această ocazie, în întreaga lume sunt organizate diverse evenimente – conferinţe, ateliere de lucru, expoziţii, editarea unor publicaţii tematice etc., care atrag atenţia asupra vulnerabilităţii patrimoniului cultural, importanţei protejării şi valorificării acestuia.

Ministerul Culturii și instituţiile din subordine vor organiza un șir de evenimente dedicate Zilei internaționale a monumentelor și siturilor.

Astfel, astăzi, 18 aprilie, începând cu ora 11:00, Muzeul Național de Etnografie a Moldovei organizează evenimentul „A treia zi de Paști la Muzeul Satului” cu un program de muzică pascală, susținut de coruri bisericești și interpreți consacrați, inclusiv cu desfășurarea unui târg al meșterilor populari.

Miercuri, 19 aprilie, Agenția Națională Arheologică a Ministerului Culturii în colaborare cu Secția Cultură Sângerei inaugurează expoziția „Patrimoniul arheologic al raionului Sângerei”, care va etala o serie de monumente arheologice importante descoperite pe teritoriul acestei unități administrativ-teritoriale. Evenimentul va avea loc în incinta Casei de cultură Sângerei.

Joi, 20 aprilie, ora 15:00, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei inaugurează  expoziţia „Ion Hâncu. Omul. Personalitatea. Savantul”, care va comemora personalitatea eminentului om de știință, arheologul Ion Hâncu.

În perioada 20-21 aprilie, Ambasada Franței în Republica Moldova în colaborare cu Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, instituție din subordinea Ministerului Culturii, organizează cea de-a doua ediție a Forumului Urbanismul și Dezvoltarea Durabilă cu genericul „Urbanismul în serviciul populației”, care va oferi oportunitatea de a analiza politicile și strategiile de dezvoltare durabilă în beneficiul tuturor categoriilor de cetățeni.

În perioada 26-28 aprilie, Ministerul Culturii în colaborare cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” organizează ediția a II-a a Conferinței științifice „Spațiul cultural românesc. Patrimoniul cultural românesc – probleme, teme și proiecte comune”. Conferința va releva aspecte teoretice și practice legate de protejarea patrimoniului cultural din România și Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Acţiunile dedicate Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor au menirea de a sensibiliza publicul larg cu privire la importanţa şi vulnerabilitatea patrimoniului cultural. În conformitate cu bunele practici internaționale, conservarea, restaurarea şi punerea în valoarea a patrimoniului cultural trebuie să devină o prioritate naţională.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților