Ziua Egalității Salariale este marcată astăzi și, cu această ocazie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a prezentat o analiză privind discrepanțele salariale în R. Moldova, transmite CURENTUL.
Astfel, conform analizei, diferența de salariu dintre femei și bărbați ar fi de 25%. Cifra este destul de veridică, potrivit autorilor, dacă se ia în considerație rata de ocupare informală, care este destul de înaltă.
Un factor al disparității între femei și bărbați este educația, care avantajează femeile. Al doilea factor este numărul de ore lucrate în muncă plătită. Datele arată că bărbații lucrează mai multe ore plătite, iar femeile petrec mai multe ore pe zi cu copiii și dedică orele lucrului casnic.
Al treilea factor ține de poziția pe care o ocupă bărbații și femeile în organizații. Bărbații se regăsesc într-o măsură mai mare în sectorul privat, în companii mari, iar femeile – în sectorul public.
Multe persoane nu cunosc care este salariul colegului sau colegei de muncă. Transparentizarea acestui fenomen este important, potrivit autorilor.
În momentul în care statele au întreprins măsuri de transparentizare a tot ceea ce înseamnă plată, a crescut numărul plângerilor în judecată sau la organele de egalitate. Acest lucru este una din cauzele majore de ce în R. Moldova nu sunt atâtea plângeri la Consiliul pentru Discriminare, nu există transparența în plată. R. Moldova a semnat Acordul de Asociere și are obligația să aducă legislația în concordanță cu directivele UE. Statul se obligă să ajusteze legea și să introducă noțiunea de muncă în valoare egală.
Cristina Pendea