Ziua Mondială a Pământului este marcată anual pe 22 aprilie și are obiectivul de a atenționa omenirea privind protecția mediului înconjurător. Fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, Ziua Pământului avea drept scop de a atrage atenția clasei politice la necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei, etc. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat circa 20 de milioane de americani, în marea majoritate tineri.
După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre, iar în anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește din anul 1990, iar activitățile realizate în acest sens vizează acțiunile de salubrizare, plantare, amenajarea teritoriului, inclusiv, informarea populației, etc.
În anul curent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) informează că, în contextul, stării de urgență, instituite pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza situației epidemiologice din țară, precum și pentru a nu admite apariția riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, nu vor fi organizate evenimente publice consacrate Zilei Mondiale a Pământului.
Cristina Parfeni