[ X ]
[ X ]
[ X ]
Astăzi este celebrată Ziua Internațională a Iei
24 Iunie

Astăzi, 24 iunie, este celebrată Ziua Internațională a Iei – elementul principal al portului popular românesc. Deși este o valoare importantă pentru cultura autohtonă, evenimentul a început să fie marcat abia în 2013, la propunerea comunității „La Blouse Roumaine”, informează CURENTUL.

Potrivit comunității „La Blouse Roumaine”, tema anuală aleasă pentru ediția din 2021 este „Natură și meșteșug”, prin intermediul căreia ne propune să reflectăm relația iei/cămășii tradiționale cu Natura, de la inspirație, ritualuri și motive, la materie primă și tehnici de realizare.

„Este cadrul ideal în care putem asocia IA, cămașa, portul și textilele tradiționale cu peisajul de unde provin, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural”, scrie pe pagina comunității.

Fiind o emblemă a poporului românesc, încă de pe timpuri, cămașa tradițională era confecționată din pânză de in sau de cânepă, din borangic sau mătase. Simbolul cel mai des întâlnit era crucea, simbol solar stilizat poziționat central.

Iile se confecționau de femeile din sat în timpul șezătorilor, unde acestea cântau și confecționau haine. Cămășile erau diferite de la o regiune la alta nu numai prin textura materialelor, ci și prin modelele și broderiile aplicate.

Menționăm că la 21 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, comunitatea a organizat prima Zi Internațională a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări și 300 de localități, de pe șase continente.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților