[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare au discutat despre asigurarea sustenabilității investițiilor în infrastructura de irigare
18 Decembrie

Producătorii agricoli din zonele sistemelor de irigare reabilitate cu fondurile oferite de Guvernul SUA în cadrul Programului Compact s-au întrunit astăzi în cadrul unei conferințe pentru a discuta despre provocările și lecțiile învățate ce rezultă din experiența ultimilor doi ani de activitate, transmite CURENTUL.

Ediția a IV-a a Conferinței anuale a Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare a fost organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), care au ca scop să susțină durabilitatea AUAI și extinderea suprafețelor irigate. Conferința a întrunit circa 80 de persoane: fermieri din aria sistemelor de irigare reabilitate, reprezentanți ai APL, parteneri de dezvoltare și autorități publice.

Una din principalele probleme abordate de participanți se referă la suprafețele reduse de teren agricol irigat, în situația în care sistemele reabilitate oferă acces la apa calitativă pentru irigarea din râurile Nistru și Prut. De asemenea, s-a discutat despre posibilitățile de încurajare a producătorilor agricoli să irige fructele, strugurii și legumele cultivate pentru a spori calitatea și cantitatea recoltei. Actualmente cele 10 sisteme de irigare reabilitate cu fondurile Guvernului SUA permit irigarea a circa 15 mii de hectare, oferind mai multe oportunități fermierilor din zonă pentru dezvoltare și creșterea bunăstării. Pe parcursul ultimilor doi ani, în zonele sistemelor de irigare a sporit cantitatea de apă livrată pentru irigare și să extindă suprafețele irigate cu până la 40%.

Producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare au menționat că în prezent, deși sunt puține, totuși există inițiative de a investi în agricultura performantă și extinderea suprafețelor irigate. În acest context, agricultorii au menționat necesitatea revizuirii cadrului legislativ cu privire la AUAI și a condițiilor de subvenționare a activităților de irigare pentru a stimula fermierii să irige terenurile și să practice agricultura performantă.

În cadrul evenimentului, agricultorii au fost informați despre oportunitățile partenerilor de dezvoltare în asigurarea durabilității asociațiilor, procurarea echipamentelor agricole, instruire și asistență în creșterea culturilor cu valoarea înaltă care necesită irigare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților