La Criuleni s-a desfășurat Adunarea Generală a Uniunii de persoane juridice Asociația „Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova” (UCRM), la care au participat 13 președinți de raioane, informează CURENTUL.
La ședință au fost prezenți mai multe de jumătate din numărul total de membri.
Printre motivele cheie care au stat la baza convocării Ședinței Adunării Generale a UCRM au fost mai multe subiecte ce țin de reorganizarea Uniunii în Asociație Obștească, conform Legii, actualizarea mandatelor tuturor organelor de conducere cu o altă componență și termen de executare, analiza și actualizarea Memorandumurilor de colaborare anterior încheiate între UCRM și organizații necomerciale analogice din România, Austria, Estonia, Italia, Marea Britanie, Polonia și Spania, acordarea statutului de țară candidată la UE a Republicii Moldova.
În urma discuțiilor, Uniunea a aprobat reorganizarea acesteia. De asemenea, Președinte al UCRM a fost ales Vasile Secrieru, Președintele Consiliului Raional Râșcani, dar și s-a stabilit mecanismul de formare și mandatarea pe 3 ani a noii componențe a Consiliului UCRM.
Totodată, Uniunea a identificat o foaie de parcurs cu privire la sintetizarea sub aspect comparativ a Strategiei privind reforma administrației publice din Republica Moldova pentru perioada 2023-2030, cu practica existentă de implementare în alte State care au Statut de Membru al UE.
UCRM a aprobat și Programul de activitate pentru anul curent, care se va axa pe restabilirea formatelor de colaborare consecventă cu organizații necomerciale analogice din România, Austria, Estonia, Italia, Marea Britanie, Polonia și Spania, etc., cu care anterior au fost semnate Memorandumurile corespunzătoare.
Consilierul fostului Președinte al UCRM, Marcel Țeruș (reprezentant în oficiul din Bruxelles), a evidențiat importanța reanimării în mod prioritar al colaborării între UCRM și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, care va da propulsia necesară în promovarea directă a intereselor Raioanelor, gestionate de autorități ale administrației publice locale de nivelul al doilea din Republica Moldova, în raport cu instituțiile comunitare.