[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asociația Unirea, la Președinție: „Nu ne impuneți limba rusă!”; Ceban: „Ați venit cu acuzații, dar nu aveți nici un fundament”
29 Martie

Membrii Asociației Unirea au protestat astăzi în fața Președinției Republicii Moldova. În cadrul mitingului, ei au pledat împotriva inițierii referendumului semnat ieri de către Președintele RM, Igor Dodon, informează CURENTUL.

Tinerii au scandat: „Dodon nu uita, Basarabia nu e a ta”, „Limba română – unica stăpână”, „Trăiască și înflorească Moldova și Țara Românească”, „Moldoveni, deci români”, Același sânge, deci aceeași țară”.

Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea, a declarat că au ieșit să protesteze împotriva referendumului și a introducerii limbii ruse ca obiect obligatoriu. „De ce încearcă să ne transforme din români în moldoveni? Nu ne impuneți să învățăm limba rusă! Nu are drept de existență acest referendum. Vom protesta și în continuare și vom colecta semnături ca să fie demis din funcție Igor Dodon, pe care le vom transmite și la Veneția”, a declarat Bilețchi.

Participantul la protest Valeriu Țaranu a declarat că nu este de acord cu introducerea limbii ruse obligatoriu. „Am venit să-i arătăm că nu suntem de acord cu toate nebuniile lui, nu trebuie să fie obligatoriu limba rusă, nu vreau să învățăm‚ așa ceva este o prostie mare”, a precizat el.

Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al Președinției R. Moldova, a negat acuzațiile aduse de către asociație. ,,Ați venit cu acuzații și nu aveți nici un fundament, în acest mediu încercați să duceți lumea în eroare și să faceți mai multe probleme. Încercați să incitați publicul. Cel mai democratic act este realizarea unui referendum pentru a vedea ce vor și ce nu, iar societatea se va expune”, a precizat Ceban.

De asemenea, el a declarat că „este foarte tragic că sunt copii, la protest, de clasa 7 – 10. Ei trebuie să se afle la lecții, nu să se afle aici. În ceea ce privește poporul, anume poporul e cel care trebuie să decidă în baza referendumului”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților