[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asociația Promo-LEX cere publicarea informațiilor despre absențele deputaților și sancțiunile aplicate
2 Iunie

Informațiile despre absențele motivate și nemotivate ale deputaților de la ședințele plenare sau cele ale comisiilor permanente din care fac parte, precum și măsurile de sancționare pecuniare dispuse în privința acestora trebuie să fie publice, pentru asigurarea transparenței activității deputaților. Totodată, Promo-LEX consideră că motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, se consideră fără motiv întemeiat absența deputatului din alte motive decât: îndeplinirea unei însărcinări dată de Parlament, Biroul permanent, comisia parlamentară sau de fracțiunea din care face parte, precum şi de Preşedintele Parlamentului; aflarea în concediu medical sau a celui din motive personale și neparticiparea deputatului la şedinţa Parlamentului sau a comisiei permanente în semn de protest la o chestiune din ordinea de zi, anunţată în şedinţă.

În cadrul monitorizării activității parlamentului, Asociația Promo-LEX a atras atenția, încă în sesiunea de toamnă 2022, în contextul boicotării ședințelor plenare de către unii deputați, asupra normei care prevede că absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 3 şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Iar absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la 4 şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.

Recent, Promo-LEX a solicitat Secretariatului Parlamentului informații despre cum a fost aplicată norma privind sancționarea pecuniară în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023. Potrivit răspunsului primit, 11 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare. Secretariatul Parlamentului a mai informat că în luna martie anul curent s-a dispus suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților fracțiunii Partidului Politic Șor (PPȘ) până la reluarea participării acestora la ședințele plenare/comisiilor permanente din care fac parte.

Fracțiunea Deputați 2022 2023
Noiembrie Decembrie Februarie Martie Aprilie
PPȘ Apostolova Reghina 75% 75% 75% 100% 100%
Fotescu Vadim 75% 75% 75% 100% 100%
Jardan Petru 75% 75% 75% 100% 100%
Tauber Marina 75% 100% 100%
Ulanov Denis 75% 75% 50% 100% 100%
Neafiliați Nesterovschi Alexandr 75% 75%
Irina Lozovan 75%
Suhodolschi Alexandr 50%
Gaik Vartanean 50%
BCS Starîș Constantin 50%
PAS Alaiba Dumitru 50%

 

Promo-LEX mai atrage atenția că la solicitarea sa de prezentare a cererilor de motivare a absențelor, răspunsul Secretariatului Parlamentului a fost că această informație face parte din categoria celor oficiale cu accesibilitate limitată întrucât conține date referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă.

Asociația Promo-LEX salută sancționarea deputaților, conform normelor legale, întrucât consideră că măsurile pecuniare sunt menite să descurajeze absențele nemotivate de la lucrările Parlamentului și să responsabilizeze aleșii poporului. În același timp, subliniem necesitatea transparentizării informațiilor despre absențele motivate și nemotivate, precum și despre sancțiunile dispuse.

Inapoi la arhiva noutaților