[ X ]
Asociația Producătorilor de Lactate, rezervată față de rezultatele studiului „Lactate fără lapte”: „Utilizarea grăsimilor vegetale nu este o inovaţie”
7 Februarie

Asociaţia Naţională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate este rezervată față de rezultatele studiului cu referire la calitatea produselor lactate de pe piaţă, care a arătat că mai mulți producători autohtoni folosesc grăsimi vegetale, dar nu indică acest lucru, transmite CURENTUL.

Carolina Linte, preşedintele Asociaţiei, contestă modul în care a fost realizat studiul.

„Modul de realizare a acestui studiu ne trezeşte mari suspiciuni, întrucât rezultatele acestei expertize nu au fost publicate. Ar trebui să existe probe de referinţă. Nici măcar nu am văzut metodologia de prelevare a probelor, nu cunoaştem cine le-a prelevat şi cum au fost transportate. Trebuiau păstrate nişte mostre suplimentare pentru ca să le putem reevalua. Noi am solicitat acest raport laboratorului care a făcut expertiza, dar ne-au zis că nu-l au. Şi nici probele nu s-au păstrat”, a declarat Carolina Linte.

Concomitent, preşedinta a precizat că utilizarea grăsimilor vegetale nu este o inovaţie în industria alimentară şi nu merită să fie condamnabilă dacă conţinutul acestor grăsimi este indicat pe etichetă.

„Am fost verificaţi potrivit tuturor cerinţelelor de calitate şi siguranţă de către ANSA, fiindcă avem şi produse destinate exportului. Dacă va fi demonstrat că aceste produse au fost falsificate, atunci angajatorii respectivi merită să fie sancţionaţi. Dar, dacă pe etichetă este indicat că produsul conţine până la 80% grăsime de origine vegetală, atunci nu este nici o falsificare. Nu este o încălcare atunci când informezi consumatorul tău că produsul conţine următoarele grăsimi”, a precizat Linte.

Mai mult decât atât, specialista a adăugat că rezultatele studiului demonstrează că aproape 40 din cele 45 de întreprinderi analizate oferă produse de calitate, iar rezultatele studiului au fost servite publicului într-un mod unilateral și pretențios.

„Laboratorul care a fost responsabil pentru expertiză a fost acreditat abia în 2017, ceea ce ne trezeşte dubii despre competenţa specialiştilor. Să declari „Lactate fără lapte” când 80% din aceste probe corespund cerinţelor este o prostie foarte mare. Studiul a avut loc în noiembrie, dar a fost publicat abia acum”, a adăugat specialista.

Pornind de la rezultatele investigaţiei, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va întreprinde o serie de controale a stocurilor de produselor a unor producători autohtoni, dar şi produsele importate de furnizorii externi. Amintim, zilele trecute «Экономическое обозрение Logos-press» a publicat un articol cu titlul: „Produse lactate fără lapte: ce au descoperit experții”, realizat în baza unui studiu efectuat de fundaţia „Est-Europeană”.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților