[ X ]
Asociația Patronală ACC reiterează necesitatea reorganizării fondului locativ în ACC
8 Octombrie

Asociația Patronală a „Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu” (ACC) accentuează necesitatea ajustării formelor de administrare a fondului locativ la legislația actuală și înregistrarea ACC în blocurile locative, întru evitarea incidentelor neplăcute pentru viitor, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, înregistrarea Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu nu soluționează în totalmente problemele din fondul locativ-comunal care s-au adunat cu decenii, dar reglementează modul de conviețuire în condominiu în baza statului și regulamentelor de ordin intern.

„Având în vedere cazul tragic din sectorul Rîșcani din 6 octombrie 2018, constatăm că domeniul locativ din RM este într-o discordanță cu legislația în vigoare a domeniului locativ comunal. Și anume prevederile legii și executarea legii propriu-zise nu este respectată pe măsură. Acest colaps legislativ creează precedente grave care duc la pierderii de vieții omenești. Cazul din bulevardul Moscovei 11/5, reflectă realitatea ce ține de lipsa managementului administrativ eficient al fondului locativ.

În briefingul susținut de Primarul general interimar al capitalei dl. Ruslan Codreanu, s-a menționat că autoritățile locale nu au posibilitatea și mecanismele legale de-a verifica apartamentele din blocurile locative, cu privire la faptul că sunt sau, din contra, nu sunt instalate buteliile de gaz.

Asociația Patronală a „Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu” de nenumărate ori pune accentul pe necesitatea reorganizării fondului locativ în asociații de coproprietari în condominiu (ACC). În cazul ACC, administratorul blocului are posibilitatea și mecanismele legale de-a verifica apartamentele, cu privire la faptul că sunt sau din contra nu sunt instalate buteliile de gaz”, se spune în comunicat.

Potrivit Legii:

1. Asociaţia de coproprietari, cu întrunirea a 2/3 din numărul total de voturi, poate adopta decizia privind îmbunătăţirea confortului clădirii, inclusiv instalarea boilerelor cu apă caldă, încălzirii centrale, ascensoarelor etc.

2. Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări locuinţei (încăperii) sale, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a încăperilor altor proprietari, şi modificări comunicaţiilor inginereşti pornind de la posibilităţile tehnice.

3. Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în locuinţa (încăperea) sa al reprezentanţilor asociaţiei de coproprietari atunci când este necesar să se inspecteze. În cazurile de urgenţă, pentru a preîntâmpina o avarie ori a lichida imediat consecinţele ei, preavizul nu este necesar.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților