Asociația Micului Business din Moldova este nemulțumită de proiectul de lege înaintat de Guvern Parlamentului R. Moldova, în privința activității de patentar, transmite CURENTUL.
Președintele Asociației, Eugen Roșcovanu, a spus că în procesul de negociere cu Prim-ministrul R. Moldova s-a ajuns la alte înțelegeri decât cele emise în proiectul de lege.
„Am avut o ședință la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, în cadrul căruia s-a discutat proiectul de lege care este acum în Parlament. Am avut dezbateri puternice și am ajuns la concluzia că patentarii vor putea activa în baza patentei încă 5 ani. Noi am cerut 10, dar am cedat de la noi și am lăsat 5 ani. În proiectul de atunci se cerea să se dezvolte comerțul în piețele comerciale.
Am discutat și despre costurile patentei. Am cerut ca aceasta să fie mărită la nivelul inflației. Dacă inflația ajunge la 5-6%, asta trebuie să fie și prețul patentei. Guvernul a pus niște prețuri de 300%. În Parlament este proiectul de lege unde comerțul cu amănuntul va fi 540 de lei la tarabe, în centrele raionale – 300 de lei, în sate – 150 de lei. Comerțul cu produse alimentare a crescut cu 160 de lei și a ajuns la 700 de lei, în centrele raionale – 500 de lei, în sate 200 de lei.
Produsele alimentare ar trebui să fie mai scumpe decât sunt, pentru că și patenta este mai scumpă, când totul ar trebui să fie invers”, spune Eugen Roșcovan.
De asemenea, Președintele Asociației Micului Business acuză Ministerul Economiei pentru nota informativă anexată la proiectul de lege și hărțuirea patentarilor.
„D-nul Calmîc a declarat că el este împotriva patentei, că i se pare că ea câștigă mai mult decât s-ar vedea. Menționez că în proiectul de lege, patentarii vor putea activa în baza acestui document până pe 31 decembrie 2018, pe 2 ani, deși am cerut și am convenit 5 ani. În nota informativă semnată de Calmîc scrie că patenta va fi permisă până pe 1 ianuarie 2018. MEC continuă să hărțuiască patentarii. Noi suntem împotriva acestor cifre.
Întreprinzătorii de patentă plătesc anual 7 032 de lei în fondul social și asigurarea medicală de 4 056 de lei. Asta este doar o plată, dar mai sunt și altele adiacente. Se plătesc bani mulți. Cerem ca plățile pentru patentă să fie așa cum au fost”, spune Eugen Roșcovan.
Totodată, el a spus că protestele nu s-au încheiat, ele doar s-au amânat.
„Noi nu am anulat mitingurile, doar le-am amânat. Chiar astăzi la 11:00, la Bălți se va desfășura un protest. Lumea începe să protesteze că domnii de la MEC nu pot reglementa lucrurile. În sfârșit proiectul de lege a ajuns în Parlament. Noi ne-am săturat de aceste condiții și reglementări care nu duc la nimic. Politica UE este concentrarea spre om, spre micul business, la noi totul e invers”, a spus Eugen Roșcovan.
Cristina Parfeni