[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asociația Judecătorilor: Criticile cu caracter politic a deciziilor judecătorești reprezintă o negare a legalității actului de justiție
11 August

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată cu regret că, în ultima perioadă, cu o abatere de la prevederile articolului 120 din Constituție, sfera politică aduce în discuție legalitatea și fundamentarea unor hotărâri irevocabile ale Curții Supreme de Justiție, informează CURENTUL. 

„Recentele evenimente și declarații care au traversat scena publică și internațională ne obligă să ne exprimăm poziția într-un mod clar și ferm.

Principiul fundamental al democrației subliniază importanța separării puterilor în stat. Fiecare dintre acestea – legislativă, executivă și judecătorească – trebuie să-și exercite rolul în mod autonom, fără interferențe, respectând prevederile constituționale și principiile democratice care stau la baza Republicii Moldova.

Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar. Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești. În această conjunctură, apelăm la responsabilitatea și maturitatea liderilor în comunicările lor publice.

Transparența și dialogul sunt esențiale pentru buna funcționare a oricărei democrații. În loc de declarații unilaterale și acuzații, ne orientăm spre un dialog constructiv. Credem ferm că eforturile de reformă în justiție trebuie să se bazeze pe discuții transparente și incluzive, implicând toate părțile interesate” – a menționat Asociația.

Prin urmare, aceasta solicită tuturor actorilor politici să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile și acțiunile lor, conștientizând faptul că declarațiile publice influențează profund opinia publică și pot avea repercusiuni de durată.

„Apreciem profund solidaritatea și preocupările exprimate public. Aceasta nu doar ne reamintește de faptul că principiile justiției și ale statului de drept sunt universale, dar și de responsabilitatea noastră colectivă de a asigura stabilitatea și progresul în Republica Moldova. Eforturile pentru un dialog continuu și constructiv între toate părțile implicate, inclusiv reprezentanții puterilor executive și legislative, comunitatea internațională și reprezentanții societății civile, sunt cheia navigării către soluții durabile și consensuale.

Cu toate acestea, reamintim că în virtutea art. 120 din Constituție, actele judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru toți subiecții de drept, indiferent de forma de organizare, iar formularea unor poziții subiective, cu caracter politic, prin care se critică actele emise de Curtea Supremă de Justiție, nu reprezintă altceva decât negarea prezumției de legalitate a actului de justiție.

Încheiem cu un apel fervent către toate instituțiile statului, societatea civilă și partenerii internaționali: Să ne unim eforturile și să colaborăm în spiritul dialogului și respectului mutual. Doar împreună putem naviga prin provocările actuale și construi un viitor în care justiția să fie un pilon incontestabil al democrației moldovenești. Cu o încredere neclintită în forța dialogului și cooperării, ne reafirmăm angajamentul inalienabil față de principiile democrației și ale statului de drept” – a mai spus Asociația Judecătorilor.

Inapoi la arhiva noutaților