[ X ]
Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” se adresează conducerii țării. Ce solicită
25 Iunie

Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” a lansat o scrisoare deschisă către Președintele RM, Președintele Parlamentului RM și Prim-ministrul RM, informează CURENTUL.

„AEIPAC „AGROCEREALE”, ca organ reprezentativ al exportatorilor de cereale și uleioase din Republica Moldova, care are în calitate de membri producători agricoli și exportatori de cereale cu o pondere de peste 50% în totalul de exporturi de cereale din Republica Moldova (investitori importanți în agricultura țării, cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat al Republicii Moldova și care au creat mii de locuri de muncă în domeniul agricol), este profund îngrijorată de situația creată pe piața exporturilor de cereale și uleioase. Din start, dorim să menționăm că Republica Moldova este o țară agrară (37% din PIB este atribuită domeniului agricol), iar exporturile de cereale și uleioase au cea mai mare pondere în totalul exporturilor din Republica Moldova. Din aprilie 2020, producătorii agricoli se confruntă cu dificultăți în ceea ce ține de exporturile de grâu și floarea soarelui, care au fost sistate fără niciun motiv și fără nicio explicație logică și juridică. În plină pandemie de COVID-19, care, în consecință, a dus la o criză economică devastatoare, când fiecare leu la bugetul de stat are o importanță majoră, autoritățile, în loc să ajute producătorii agricoli, le creează impedimente în activitatea lor, iar aceasta poate duce la o aprofundare a crizei în domeniu. Producătorii agricoli își vor sista activitatea și vor fi nevoiți să trimită mii de oameni în șomaj tehnic dat fiind incapacitatea de plată în care vor intra. Totodată, bugetul de stat nu va încasa milioane din impozitele aferente activității agricole și de export” – se spune în scrisoarea semnată de Președintele AEIPAC „AGROCEREALE”, Eduard Grama.

Totodată, Eduard Grama a menționat că, la moment, producătorii agricoli și membrii Asociației deja au pierderi enorme din motivul imposibilității executării obligațiunilor contractuale la export.

„Dorim să menționăm că membrii Asociației nu vin cu solicitări de careva ajutor material din partea statului în situația de criză creată, dar doresc transparență în procesul decizional și posibilitatea să-și desfășoare activitatea normal și civilizat, având un dialog constructiv cu organele de stat. Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” își exprimă speranța că Dvs. veți interveni de urgență în vederea deblocării exporturilor de cereale și uleioase și a înlăturării impedimentelor create de organele abilitate ale statului”, a mai spus Grama.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților