[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asistență macrofinanciară din partea UE. Banii alocați vor reduce vulnerabilitatea economiei legată de balanța de plăți
15 Ianuarie

Comisia Europeană propune Republicii Moldova un program de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de până la 100 milioane de euro. Asistenţa propusă va fi direcţionată pentru finanţarea pe termen scurt a necesităţilor şi stabilizarea economică a ţării, transmite CURENTUL.

Potrivit comunicatului difuzat de executivul comunitar, circa 40 de milioane de euro reprezintă granturi, iar alte 60 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de credite pe termen mediu în condiţii preferenţiale. AMF ar urma să ajute R. Moldova să-şi acopere o parte din nevoile de finanţare externă în următorii doi ani, în acest fel vor fi reduse vulnerabilităţile economiei legate de balanţa de plăţi.

Debursarea în cadrul programului AMF depinde de realizarea unor progrese importante în cadrul Acordului cu FMI şi de punerea în aplicare a condiţiilor de politică care urmează să fie convenite între RM şi UE printr-un memorandum de înţelegere.

Banii de la UE însoţesc noul program al FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016.

Pentru a intra în vigoare şi a permite efectuarea plăţilor, asistenţa financiară propusă trebuie să fie adoptată de către Parlamentul European şi Consiliul UE. Debursarea surselor va fi efectuată în trei tranşe pe parcursul anilor 2017 şi 2018.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților