[ X ]
[ X ]
[ X ]
Asistență din partea Cehiei pentru procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități
28 Februarie

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejci, transmite CURENTUL. 

Ministrul Stela Grigoraș a punctat principalele proiecte realizate în comun, subliniind suportul constant al Republicii Cehe din ultimii ani în domeniile asistenței sociale, protecției copilului, dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități, demografie, migrației și creării serviciilor sociale pentru migranții în dificultate. Totodată, aceasta a reiterat importanța unei colaborări eficiente în procesul complex de reforme pe care ministerul l-a inițiat.

La rândul său, diplomatul ceh a menționat că Republica Moldova va beneficia în continuare de asistență financiară și experiența Republicii Cehe în implementarea reformelor, iar în acest sens, pe parcursul unei săptămâni, o echipă de experți cehi vor avea întrevederi cu reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pentru a evalua și prioritiza domeniile de colaborare.

Astfel, Republica Cehă va oferi asistență și suport în implementarea planurilor de transformare a internatelor psiho-neurologice și caselor internat din subordinea MMPSF, fortificarea capacităților Agenției Națională Asistență Socială, dezvoltarea serviciilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, diversificarea formelor de îngrijire a copiilor dezinstituționalizați, crearea serviciilor sociale pentru persoanele în etate și inițierea negocierilor privind reglementarea fluxurilor migrației de muncă.

Republica Cehă este unul dintre cei mai activi susținători ai parcursului european, Republica Moldova fiind una din cele cinci ţări prioritare în lume care beneficiază de asistența pentru dezvoltare oferită de Guvernul de la Praga.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților