[ X ]
[ X ]
[ X ]
Așa va fi reformat sistemul de pensii. Modificările proiectului de lege
21 Decembrie

Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Stela Grigoraș, a explicat în detalii reforma sistemului de pensii și cum aceasta va fi calculată, transmite CURENTUL.

Noul proiect de lege va asigura un trai decent la bătrânețe, cu o pensie echitabilă și stabilă din punct de vedere financiar. Iată ce prevede legea:

„Proiectul de lege prevede valorizarea venitului asigurat. Aceasta înseamnă ajustarea venitului asigurat obținut în trecut pentru a lua în considerare schimbarea valorii banilor în timp.  Se vor aplica coeficienții de valorizare care reprezintă creșterea salariului lunar pe țară în perioada de la anul ,,x” până la anul precedent anului realizării dreptului la pensie. La valorizarea pensiilor se va lua în calcul perioada în care veniturile asigurate au fost obținute și cea când pensia este stabilită.

Legea prevede și noi perioade necontributive pentru părintele care a îngrijit un copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani, persoana care a fost rezident(ă) în învățământul postuniversitar obligatoriu și persoanele care au activat în funcţia de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005.

O altă modificare ține de modalitatea de stabilire a pensiei minime în raport cu venitul lunar minim garantat. După formula nouă vom avea aceiași mărime a pensiei minime atât pentru cei angajați în economia națională,  cât și  pentru cei din agricultură. Actualmente mărimea minimă a pensiei pentru lucrătorii din agricultură constituie  844,71 lei, iar pentru lucrătorii din economia națională  948,84 lei.

La fel, au fost efectuate schimbări ce țin de calcularea pensiei de urmaș. Dacă anterior  mărimea pensiei de urmaş se calcula, în funcţie de numărul  urmaşilor (pentru un singur urmaş 50%; pentru 2 urmaşi  75%; pentru 3 şi mai mulţi urmaşi – 100%), după 1 ianuarie 2017 cuantumul pensiei de urmaș se va calcula în mărime de 50% pentru fiecare urmaș.

La calcularea și stabilirea pensiilor de dizabilitate se va aplica valorizarea venitului asigurat în formula de calcul și modificarea stagiului de cotizare, după cum urmează:

•      23 de ani – 2 ani;

•      23-29 ani – 4 ani;

•      29-33 de ani – 7 ani;

•      33-37 de ani – 10 ani;

•      37-41 de ani – 13 ani;

•      Peste 41 ani – 15 ani.

O prevedere importantă se referă la reexaminarea pensiilor. Pensionarii, care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă vor putea solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare ca pensia aflată în plată.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2017, pensiile angajaților structurilor de forță vor fi stabilite și achitate de către o singură instituție (în loc de 6) și anume de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Odată ce va intra în vigoare, proiectele de legi privind reformarea sistemului de pensii vor stabili o transparență și eficiență în utilizarea banilor publici”, a precizat Stela Grigoraș.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților