[ X ]
[ X ]
[ X ]
Așa ANRE stabilește prețul plafon la comercializarea benzinei și motorinei
22 Februarie

Începînd cu anul 2016, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), stabilește la fiecare 2 săptămâni prețul plafon la comercializarea benzinei și motorinei. Sergiu Ciobanu, Director general al ANRE, a explicat, în interviul pentru Almanah Politic 2016, cum sunt elaborate acestea, transmite CURENTUL.

„Drept realizare poate fi calificată elaborarea şi aplicarea, cu începere din 31 mai 2016, a noului mecanism de stabilire a preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei în conformitate cu modificările şi completările operate în Legea privind piaţa produselor petroliere. Potrivit acestui mecanism, odată la două săptămâni, ANRE calculează, în funcţie de evoluţia cotaţiilor Platts, preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei şi le publică pe pagina sa web, după care fiecare operator stabileşte şi face publice preţurile de comercializare a produselor respective”, spune el.

Sergiu Ciobanu afirmă că, „întrucât preţurile plafon sunt corelate direct cu fluctuaţia cotaţiilor Platts la benzină şi motorină şi cu evoluţia cursului valutei naţionale în raport cu dolarul SUA, aplicarea noului mecanism de stabilire a preţurilor a condus la eliminarea practicilor abuzive de formare a preţurilor la carburanţi şi contribuie la stimularea concurenţei între operatori”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților