[ X ]
[ X ]
[ X ]
Artur Mija: Sarcina instituțiilor de stat este să se asigure că alegerile locale sunt libere și corecte
12 Septembrie

Artur Mija, secretarul general al Guvernului, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că sarcina instituțiilor de stat, inclusiv a Guvernului, este să se asigure că alegerile locale generale din 5 noiembrie curent sunt libere și corecte.

„Orice tentativa de a denatura votul popular trebuie sancționată, iar cei care planifică fraude electorale trebuie să știe că instituțiile statului nu vor tolera tentative de subminare a democrației și ordinii constituționale. Răbdarea cetățenilor s-a terminat. Statul va sancționa dur orice tentativă de furt a voturilor, de influențare a alegerilor din afara țării și de implicare în campanie a banilor murdari”, a spus el.

Potrivit spuselor sale, pentru buna desfășurare a alegerilor locale, Guvernul a creat un grup de lucru interinstituțional pentru asigurarea condițiilor pentru organizarea scrutinului, care s-a întrunit în două ședințe și a decis: instituțiile statului să ofere sprijin necesar Comisiei Electorale Centrale pentru verificarea legalității banilor din campanie; proceduri de intervenție pentru depistarea mitei, concertelor electorale, transportului organizat etc.; Ministerul Afacerilor Interne se va asigura că structurile locale de poliție vor depista orice încercare de corupere a alegătorilor; MAI și SIS vor monitoriza și împiedica tranzacțiile de peste hotare dubioase pentru finanțarea partidelor.

Totodată, Artur Mija a spus că a fost semnată o dispoziție ce interzice implicarea angajaților statului în alegeri, or, potrivit spuselor sale, implicarea în alegeri trebuie să fie doar benevolă.

Inapoi la arhiva noutaților