Guvernul construiește Moldova europeană, iar informațiile obținute prin intermediul recenzării vor ghida autoritățile în procesul de îmbunătățire a vieții cetățenilor. Declarația a fost făcută de către secretarul general al Executivului, președintele Comisiei naționale pentru Recensământul populației și locuințelor, Artur Mija, la evenimentul dedicat finalizării lucrărilor de recenzare.
Artur Mija a mulțumit celor peste 4000 de recenzori care au colectat datele, persoanelor care au răspuns la întrebări, partenerilor și tuturor celor care au fost implicați în acest exercițiu.
„Finalizarea recenzării este, de fapt, un punct de pornire pentru dezvoltarea comunităților noastre, în baza informațiilor actualizate care ne-au fost oferite de cetățeni. Datele obținute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate și să luăm decizii bazate pe necesitățile oamenilor. Beneficiile directe ale recensământului se vor regăsi în timp, în distribuirea corectă și eficientă a fondurilor bugetare, îmbunătățirea politicilor și o mai bună planificare și executare a resurselor”, a afirmat secretarul general al Guvernului.
Totodată, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a menționat că, după recenzare, urmează a doua etapă a recensământului, care presupune utilizarea datelor administrative și private.
„Aveți angajamentul BNS că activitățile care urmează să fie realizate – procesarea datelor, utilizarea surselor de date administrative, editarea, analiza, producerea rezultatelor finale și diseminarea datelor – vor fi făcute cu înaltă responsabilitate și profesionalism”, a declarat Oleg Cara.
De asemenea, Jan Demidovits-Mekelainen, responsabil de program pentru dezvoltare regională, turism, statistică la Delegația Uniunii Europene, a transmis că UE recunoaște rolul critic al Recensământului populației și locuințelor pentru elaborarea și implementarea politicilor necesare și demonstrează sprijinul său continuu pentru consolidarea capacităților statistice în țara noastră. Astfel, pentru acest exercițiu, UE a oferit două milioane de euro și trei mii de tablete.
În perioada 8 aprilie – 7 iulie curent, au fost recenzate peste 2,4 milioane de persoane și peste 1,6 milioane de locuințe. În continuare, de pe 15 iulie până pe 11 august, va fi realizată ancheta postrecenzare, pentru a estima gradul de acoperire, erorile de conținut și evaluarea procedurilor recensământului. Datele preliminare vor fi diseminate la sfârșitul acestui an, iar cele detaliate – în decembrie 2025.
Desfășurarea Recensământului populației și locuințelor este realizată cu suportul Uniunii Europene și al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).