[ X ]
[ X ]
[ X ]
Artele Marțiale Filipeneze – promovate în rândul moldovenilor! Ce tehnici de apărare au învățat
12 August

Un grup de 10 moldoveni au avut parte în acest weekend de o experiență inedită. Au participat la un master-class de arte marțiale, care în premieră a avut loc în R. Moldova, transmite CURENTUL.

Acest gen de luptă orientală cu o vechime de peste 300 de ani a fost înregistrat de curând în mod oficial în Moldova, prin crearea Federației naționale de profil. Eskrima, Kali, Arnis este un sistem de arte marțiale tradiționale, constituit în Filipine, cu aplicarea unor tehnici ce utilizează bastoane de diferite dimensiuni, cuțite, precum și procedee de apărare împotriva atacurilor cu folosirea armelor albe.

În cadrul seminarului demonstrativ specialistul filipinez de forță în domeniu,Bob Rodriguez, tuhon al Școlii Filipineze Pekiti Tirsia Kali, membru al Consiliului Federației Filipineze Eskrima,Kali, Arnis (PEKAF), a demonstrat un master-class în cadrul seminarului tematic „Tehnici de apărare în lupta corp la corp contra unui atac cu aplicarea armelor albe”.

Participanții au avut ocazia să exerseze diferite tehnici de apărare: folosirea în luptă a unui baston, a două bastoane sau a bastonului împotriva cuțitului (la o distanță între corpurile luptătorilor determinată în special de lungimea bastoanelor), familiarizarea cu procedee ce includ utilizarea în lupta corp la corp (distanță medie) a cuțitelor, lupta corp la corp fără utilizarea armelor,dar și dezarmarea adversarului.

Tehnicile de luptă mână – la – mână ale artelor marțiale filipineze se bazează pe principiile care stau la baza mișcărilor stick-ului și ale sabiei. Aceste arte marțiale sunt singurele care pot completa orice alt stil de luptă folosind tehnica loviturilor și mâinilor, arta de autoapărare, tehnici de luptă și aruncări.

Tehnica de luptă împotriva bătăilor este potrivită pentru toată lumea: copiii pot învăța shinavali. Aceste exerciții întăresc membrele și dezvoltă coordonarea, ochiul. De asemenea, copiii învață să se ocupe în siguranță de armele potențial periculoase. Pentru polițiștii și personalul militar, tehnicile de arte marțiale filipineze și tehnicile de luptă de la mâini la mână oferă setul necesar de abilități, în special cele asociate posesiei tactice. Pentru femei, artele marțiale filipineze sunt ideale, deoarece oferă șansa de a se apăra în orice situație folosind oricare armă tradițională specifică artelor filipineze.

Mihaela Grosu

f1 f2 f3 f4 f6 (1) f7

Inapoi la arhiva noutaților