[ X ]
Armand Goşu: „Victoria lui Andrei Năstase la Primăria Chișinăului va seta un trend extrem de favorabil Opoziției pentru parlamentarele din toamnă”
31 Mai

La sfârşitul acestei săptămâni, la Chişinău sunt alegeri pentru Primărie. E un scrutin cu miză importantă, spune Armand Goşu, analist de politică externă specializat în spaţiul ex-sovietic, pentru că de acest rezultat depinde trendul cu care se va intra în alegerile parlamentare din toamnă.

L-am invitat pe Armand Goşu la un dialog despre şansele cu care intră candidaţii în alegeri, despre jocurile de culise din spatele acestui scrutin, despre rolul pe care îl are în această ecuaţie Vladimir Plahtoniuc – susţinut, la Bucureşti, de PSD –, despre posibile scenarii post-alegeri şi modul în care vor putea ele influenţa parlamentarele din toamnă, despre cauza eşecului reformelor în Moldova.

„Temerea mea cea mare este că în turul doi vom avea o participare și mai modestă”

Chişinăul se pregăteşte de al doilea tur al alegerilor pentru Primărie, practic o confruntare între pro-europeni şi pro-estici. Domnule Goşu, cu ce şanse intră cei doi candidaţi, Andrei Năstase şi Ion Ceban, în cursa electorală?

Cred că socialistul pro-rus Ion Ceban are prima șansă. Ar trebui o mobilizare exemplară a electoratului din Chișinău și suburbii ca pro-europeanul Năstase să învingă.

Însă în această campanie electorală, principalul trust media care domină Republica Moldova, controlat de președintele Partidului Democrat din Moldova, controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, timp de săptămâni promovează o agendă pro-tehnocrați și de desistare a electoratului de la problemele politice. La asta se adaugă lungile campanii de presă împotriva lui Andrei Năstase, care continuă și astăzi, duse în primul rând de holdingul lui Plahotniuc. Oamenii simpli care nu pot verifica toate detaliile ajung să creadă că printre calomniile împotriva lui Năstase sunt și lucruri adevărate, cât de puține…. Deci, nici el nu e cinstit, așa că de ce-am merge să-l votăm? Campania de demonizare a lui Năstase, care durează de la începutul anului 2015, pare că a lăsat urme în mințile oamenilor.

Și apoi calculele matematice îi dau prima șansă lui Ceban. El a luat în turul unu, de la 20 mai, circa 91.500 voturi, față de Năstase, cu doar 72.000, adică 41 și, respectiv, 32%. Sunt aproximativ 20.000 de voturi diferență.

De unde ia Năstase aceste voturi în turul doi? Ar putea să ia de la candidații unioniști, Codreanu și Munteanu, în total 18.000 de voturi, în condițiile în care s-ar face un transfer integral de electorat, ceea ce nu se întâmplă niciodată în realitate. Dar voturile unioniștilor nu ajung. De unde ar putea obține alte voturi? De la locul trei, de la candidata „independentă” a lui Plahotniuc, primarul interimar Silvia Radu, ce are o zestre de 40.000 voturi. O să meargă aceste voturi la Năstase în turul doi? Foarte puține, cei mai mulți dintre votanții doamnei Radu cel mai probabil vor sta acasă sau vota cu Ceban.

Totuși, participarea la vot a fost scăzută, 35%. Teoretic, domnul Năstase ar avea de unde să colecteze voturi…

Da, cu condiția să poată mobiliza electorat care nu a ieșit în primul tur, ceea ce dificil. Mai ales atunci când nici media și nici societata civilă nu par să fie active în această direcție. Temerea mea cea mare este că în turul doi vom avea o participare și mai modestă, deci undeva puțin peste 30%.

„Pentru Plahotniuc, victoria în alegeri a lui Năstase ar fi cel mai mare coșmar”

A fost, până acum, o competiţie egală? Se anunţă una onestă?

Andrei Năstase n-are resursele democraților lui Plahotniuc și nici ale socialiștilor președintelui Dodon. Campania electorală a lui Năstase se bazează pe carisma candidatului și pe energia lui debordantă.

Socialistul pro-rus Ceban a jucat prost, de parcă și-au bătut joc de el consilierii de campanie. A stat în centrul orașului, chemându-l pe Năstase la dezbateri electorale. În afară de televiziunile binomului Plahotniuc-Dodon, lumea nu l-a prea băgat în seamă, mai ales că cei doi candidați căzuseră deja de acord asupra unor dezbateri, una la ProTV Chișinău, alta la TV8, la Natalia Morari.

În timpul ăsta, Năstase alerga prin suburbii. Tânăr, carismatic, cu multă energie, stătea toată ziua printre blocuri, prin parcuri, strângea mâini, vorbea cu oamenii.

Dacă e să judec pe ce am văzut până acum din campania electorală, fără cele două dezbateri televizate, Năstase a fost mai bun. Dar Ceban are de partea lui 90% din media din Moldova, unii moderatori, până acum câteva săptămâni echilibrați în aprecieri, au trecut pe față de partea lui Ceban. Diferența enormă de resurse financiare dintre cei doi își spune cuvântul. În plus, Ceban e vechi în politică, are o experiență bogată a aranjamentelor de culise, a fost multă vreme în Primăria Chișinăului, deci ar trebui să știe ceva administrație, pe când Năstase până acum câteva luni organiza mitinguri de protest la care cerea ca Procuratura să ancheteze dispariția miliardului, deci era activist civic.

Deocamdată, campania pentru turul doi pare ceva mai corectă, decât cea dinaintea turului întâi. Principala cauză cred că este eșecul Silviei Radu, candidata lui Plahotniuc, îmbrăcată în straie de tehnocrat. Acest eșec pare că a destabilizat tabăra oligarhului, care joacă mult mai atent decât în alegerile prezidențiale când l-a sprijinit pe față pe Dodon în cursa cu Maia Sandu.

Andrei Năstase e perceput ca fiind cel mai mare adversar politic al lui Plahotniuc…

De aici și disperarea binomului. Pentru Plahtoniuc e vital să nu iasă Năstase. orice ca să Oligarhul moldovean nici măcar nu se mai străduiește să mimeze sprijinul promis candidatului pro-european. Trustul media al lui Plahotniuc îl susține pe față pe Ceban care, la rândul lui, a preluat mesajele „independentei” Radu, încercând să-l vândă publicului drept „tehnocrat”. Pentru Plahotniuc, victoria în alegeri a lui Năstase ar fi cel mai mare coșmar. El va încerca împiedice asta.

„La Bucureşti, Plahotniuc e susţinut de PSD”

Dacă Vladimir Plahotniuc îl susține pe pro-rusul Ceban, cum de la București este prezentat drept garantul orientării occidentale a Moldovei?

Nu uitați că Plahotniuc este susținut de PSD, el are un acord de colaborare încheiat cu Ponta, pe vremea când acesta era prim-ministru și președintele partidului. Rețineți că Guvernul României, MAE, serviciile secrete, deci și CSAT-ul, toate l-au susținut și-l susțin pe Plahotniuc. Nu e niciun secret aici. Repet, autoritățile de la București, de la ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, până la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, consilierul prezidențial, Bogdan Aurescu, ca să nu mai spun de SIE și SRI, toți îl „vindeau” pe oligarh Cancelariilor occidentale drept garantul stabilității la frontiera estică a României și al orientării spre Vest a Moldovei.

Nici unul nu s-a întrebat cum de Plahontiuc, „ancora occidentală” a Moldovei, l-a susținut pe pro-rusul Dodon ca să ajungă președinte. Iar acum nimeni nu se întreabă cum de același Plahotniuc îl susține pe pro-rusul Ceban să câștige Primăria Chișinăului? Trădare, trădare, dar să știm și noi…

„E important ca Andrei Năstase şi Maia Sandu să pună imediat după alegeri bazele unei coaliții electorale solide pentru parlamentare”

Cum arată un posibil scenariu post-alegeri dacă învingător va fi Andrei Năstase? Sau, din contră, dacă Primăria Chişinău va fi câştigată de Ion Ceban?

Este vorba de un mandat de un an, în care nu se poate face mare lucru. El trebuie să-și propună ceva și să urmărească atent realizarea lui. E important să dovedească că se poate.

Presupun că pe Năstase, Plahotniuc o să-l blocheze și o să încerce să-l compromită, poate chiar să-l aresteze. Sper ca Năstase nu se va încuia în biroul de primar, ar fi o victimă sigură. El e bun în campanii naționale, deci dacă vor să facă scor bun în toamnă, Năstase ar trebui să alerge prin țară. Sigur, alături de Maia Sandu. E important ca ei să pună imediat după alegeri, chiar în ziua de 4 iunie, bazele unei coaliții electorale solide pentru parlamentare. În jurul celor doi trebuie să se constituie alternativa la această guvernare.

Dacă Ceban câștigă, la socialiști se vor produce regrupări de forțe. Influența pe care astăzi o au în partid Zinaida Greceanîi și Igor Dodon o să scadă, iar steaua politică a lui Ceban o să crească. Dar nici Ceban nu e independent, el e controlat de oligarh, de aceea cred că-i convine mai mult lui Plahotniuc ca Ceban să câștige alegerile și nu Năstase, care i-ar putea crea probleme. Nu întâmplător holdingul media al oligarhului îl susține pe Ceban în alegeri.

„Plahotniuc e primul responsabil de eșuarea proiectului european din Moldova”

În cazul în care alegerile vor fi câştigate de reprezentantul pro-occidental, poate influenţa acest lucru traiectoria partidelor de opoziţie extraparlamentare Platforma DA şi Acţiune şi Solidaritate în alegeri?

Dacă Năstase reușește să mobilize lumea, va câștiga Primăria. Victoria lui la Chișinău va seta un trend extrem de favorabil Opoziției pentru alegerile parlamantare din toamna acestui an. Chiar și în cazul modificării legislației electorale, în sensul impunerii sistemului mixt, chiar dacă Plahotniuc va controla o parte din candidații de pe lista socialiștilor și-și va pune mulți candidați independenți, eu cred că Opoziția pro-europeană și anti-oligarhică are mari șanse la alegerile din toamnă dacă se va prezenta unită. Deci, va fi dificil pentru oligarh să construiască la toamnă o majoritate de strânsură, prin șantaj și corupere. Va trebui să negocieze cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase. Sigur, el mai are opțiunea unei alianțe cu socialiștii. Dar o alianță pe față cu pro-rusul Dodon ar putea să-l compromită în ochii occidentalilor, de la care vin banii necesari supraviețuirii Moldovei. Cel mai probabil, Plahotniuc va încerca să salveze principalul narativ, anume că el rămâne o „ancoră” a Moldovei către Occident, iar cu pieptul lui apără Vestul pe Nistru de tancurile rusești.

În acest moment resursele și obiectivele Rusiei în Moldova sunt limitate. Ce-și dorește Kremlinul? Ca Moldova să nu iasă din zona sa de influență, din zona cenușie a CSI, și să nu se apropie decisiv de Vest.

Cum s-ar putea produce această apropiere decisivă?

Doar prin reforme.

Cine se face e vinovat de eșuarea reformelor din Moldova?

Clasa politică de acolo, în general, cei care controlează această țară în ultimii ani, după 2009, când a apărut șansa Parteneriatului Estic, în special.

Mai mulți sunt vinovați. Fostul premier Filat, numai că el e acum în închisoare. A fost influent până la incidentul Pădurea Domnească, în 2013. După aceea Plahotniuc a controlat integral justiția, politica, afacerile din Moldova. Deci oligarhul Plahotniuc e primul responsabil de eșuarea proiectului european din Moldova. Sigur că el vrea să inducă Bucureștiului, Occidentului în general, ideea că Rusia e o amenințare mai mare și că el e singurul care poate salva Moldova din ghearele Rusiei. Nicidecum! Moscova e foarte fericită cu Plahotniuc. Modelul pe care el îl promovează este cel rusesc, adică democrație de fațadă, manipulare prin media, propagandă după standarde rusești, control și șantaj asupra oamenilor politici, control asupra Justiției, spălat banii diverselor mafii din Est și din Vest prin Tribunalele din Moldova, delapidarea unor sume uriașe din sistemul bancar.

Nu poți să fugi cu Moldova în spate, s-o muți lângă San Marino. Tot în fostul spațiul sovietic rămâne. Dar, electoratul de peste Prut poate să-l îndepărteze de la putere pe Plahtoniuc, și să dea Moldovei o nouă șansă. Alegerea lui Năstase la Primăria Chișinăului ar fi un prim pas în această direcție.

sursa: putereaacincea.ro

Inapoi la arhiva noutaților