[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arheologii moldoveni – antrenați în noi săpături. Ce descoperiri ar putea fi făcute
19 Iulie

Începând cu 16 iulie au demarat săpăturile arheologice la Crihana Veche în cadrul unui proiect început încă în anul 2014 „Patrimoniul cultural-istoric al comunei Crihana Veche”.

Săpăturile au loc, ca și anul trecut, în locul numit de săteni „la Petriceni”, lângă Aeroportul Internațional Cahul.

Contactat de reporterul CURENTUL, arheologul Ion Ciobanu, ne-a spus că în acest an vor fi cercetate movile funerare ce datează din sec. IV î.H.

„Paralel cu șantierul arheologic din regiunea Aeroportului au loc lucrări de cercetare arheologică și în cadrul așezării din sec. IV e.n., purtători ai culturii Sântana de Mureș Cerneahov, coordonate de colegii noștri Victor Brăila și Costi Croitoru”, a precizat Ion Ciobanu.

Totodată, arheologul ne-a spus că e devreme încă de a preconiza ce se va descoperi, dar peste câteva zile vor obține un rezultat.

În cadrul expediției vor lua parte mai mulți specialiști atât arheologi în domeniu, dar și antropologi, arheozoologi, pedologi, GIS.

Ion Ciobanu ne-a comunicat că, în premieră, va avea loc un workshop în aer liber.

„Pe 29 iulie vom organiza o masă rotundă, un workshop cu tema „Interdisciplinaritate în arheologie. Metode de cercetare, impact cultural și științific”. În cadrul acestei mese rotunde se vor întruni specialiști atât în domeniu, cât și studii interdisciplinare. Se vor pune la punct metodologiile de cercetare, strategii, tehnice, etc.. Specialiști prezenți vor fi atât din R. Moldova, cât și din România, Ucraina, Bulgaria. Workshopul va fi organizat în aer liber, lângă siturile arheologice. La această conferință vor participa peste 35 de reprezentanți”, a precizat arheologul.

Totodată, Ion Ciobanu ne-a comunicat că anterior a fost antrenat în cadrul unei expediții la Alexandru Ioan Cuza în Cahul.

„Am făcut cercetări arheologice la o movilă, un tumul mai exact. Am descoperit 4 morminte. Mormântul central a fost dublu în care se aflau mama cu un copilaș. De asemenea, am descoperit o râșniță. Toate acestea vor merge în fondul Antropologic al R. Moldova. S-au făcut, de fapt, cercetări preventive la acest tumul care datează din epoca bronzului timpuri. Tumulul era în calea apeductului care se construiește de o companie elvețiană”, ne-a comunicat Ion Ciobanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților