[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arheologii din Moldova au planuri mari pentru 2017. Vezi ce săpături urmează să facă în scurt timp!
11 Ianuarie

Pentru anul 2017, arheologii din R. Moldova și-au pus drept scop cercetarea mai multor situri de importanță istorică în diferite zone ale țării.

Solicitați de către reporterul CURENTUL, arheologul Ion Ciobanu și directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, au relatat care sunt planurile pentru anul curent în domeniul arheologic.

Ion Ciobanu a spus că va continua cercetările arheologice la Crihana Veche, Cahul.

„După expediția de la Crihana Veche, am avut săpături de salvare la Răuțel, Făleștii Noi, la Prepelița, dar nu am găsit ceva senzațional, deși rezultatele investigațiilor sunt importante pentru arheologia zonelor respective. Între timp, s-au efectuat săpături arheologice la Costești. La sfârșitul anului trecut s-a făcut o descoperire deosebită – un cuptor de ars piatra de var de mari dimensiuni, cu diametrul de circa 4 metri var și cu adâncime de peste 3,5 metrii. E primul complex de acest fel descoperit la Costești, analogii cunoscându-se la Orheiul Vechi. Avem proiecte ce țin de continuarea cercetărilor arheologice la Crihana Veche și Costești, și urmează în vara anului viitor să obținem rezultate importante și mai multe detalii din cercetarea inițiată”, a spus Ion Ciobanu.

Vlad Vornic ne-a spus ce va întreprinde în acest an Agenția Națională Arheologică. Pentru început se va face documentarea și inventarierea siturilor existente.

„Am întocmit deja un raport al activității pentru anul 2016, care va fi depus la minister, și am elaborat planul de activitate pentru 2017. Vom avea mai multe activități care vizează salvgardarea patrimoniului arheologic național. Una dintre activitățile de bază este inventarierea siturilor arheologice. Noi avem un Registru al monumentelor ocrotite de stat, care cuprinde aproape 5 mii de situri arheologice. După evaluările noastre însă , numărul acestora este mult mai mare. Avem deja într-o variantă preliminară întocmit Registrul arheologic național, unde sunt incluse peste 7200 de situri, însă doar circa 1200 dintre acestea au fișe de inventariere și dosare de sit arheologic. Aceste obiective arheologice au fost verificate și identificate în teren. Avem însă un număr mare de situri care urmează a fi verificate, localizate exact, delimitate în teren și pentru fiecare dintre ele trebuie întocmite fișe de inventariere și dosare completate cu hărți, planuri fotografii etc. Desigur, unde constatăm că siturile sunt grav afectate, fie intervenim acum, fie luăm măsuri pentru a le proteja”, a spus Vlad Vornic.

O altă prioritate a Agenției sunt cercetările preventive și de salvare a siturilor.

„Avem deja o serie de drumuri în curs de reabilitare, altele însă urmează să fie reabilitate în acest an. Pe o serie de trasee există situri arheologice (tumuli sau așezări vechi) și aici trebuie să intervenim pentru a cerceta, să recuperăm vestigiile arheologice și să înregistrăm toate datele științifice. O parte din aceste drumuri au fost prospectate anul trecut. Sunt drumuri de o importanță locală, de importanță națională. Spre exemplu, pe drumul de la Arionești, Soroca s-a descoperit un sit arheologic, care se află exact pe drum și urmează în zona care va fi afectată de lucrările de reabilitare a drumurilor să se facă cercetarea arheologică. La fel, pe drumul Hîncești – Leova avem doi tumuli. Unul chiar împarte traseul propriu zis și urmează să fie cercetată această movilă. O serie de drumuri sunt planificate fie să fie construite în acest an. Zona de la Vulcănești până la Giurgiulești este plină cu tumuli, unii aflându-se în calea traseului proiectat și urmează să fie efectuată cercetarea arheologică preventivă. Nu pot spune dacă vor fi efectuate lucrările în acest an sau în anul viitor”, a spus directorul Agenției.

O cercetare care va fi efectuată în acest an e la Alexandru Ioan Cuza, o  localitate care conține un foarte mare număr de movile funerare, peste 40. În acest an se preconizează să fie construit un apeduct și traseul apeductului afectează unul dintre acești tumuli.

Totodată, arheologii nu vor renunța la lucrările arheologice de la Lipoveni și Costești, unde recent a fost descoperit un cuptor de ars piatra de var de dimensiuni impresionante.

„Intenționăm să continuăm cercetările la Lipoveni și la alte situri arheologice, afectate grav de factori naturali sau de diferite lucrări neautorizate. Ne concentrăm însă și pe ansamblul arheologic medieval de la Costești, care, trebuie subliniat, este unul dintre cele mai importante monumente arheologice din Republica Moldova. Am elaborat și un proiect mai larg și complex, care presupune valorificarea patrimoniului cultural-istoric al acestei comune. Proiectul a fost deja depus, mizând pe o finanțare externă. Am implicat o serie de parteneri în acest proiect – Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, Institutul de Arheologie din București, Muzeul Brăilei ”Carol I” și, evident, avem sprijinul Primăriei Costești și al Consiliului Raional. Acest extrem de valoros sit arheologic este grav afectat și de alunecări de teren, dar și de intervenții neautorizate făcute anterior la râul Botna care străbate situl și urmează să facem o cercetare complexă în primăvara-vara anului 2017″, mai spune directorul Agenției.

Experții subliniază că, de rând cu investigațiile arheologice, vor să implice  și alți specialiști  pentru o cercetare complexă a patrimoniului cultural-istoric, asta însemnând să fie studiate și patrimoniul etnografic și toponimia zonei.

„Vom pune accent evident pe cercetarea și valorificarea patrimoniului arheologic. Așteptăm rezultatele acestui concurs de proiecte și sperăm, pentru că ce am muncit serios, să fie declarat câștigător și să facem această explorare pluridisciplinară la Costești în continuare”, a mai spus Vlad Vornic.

Cristina Parfeni

 

Inapoi la arhiva noutaților