[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Chişinău are loc un amplu exercițiu de apărare cibernetică pentru consolidarea capacităților la nivel guvernamental
15 Iunie

În perioada 14 iunie – 16 iunie, la Chișinău, circa 50 de experți în securitate cibernetică din cadrul instituțiilor guvernamentale, cât și din sectorul privat, participă la un exercițiu de apărare cibernetică, care combină două scenarii esențiale – „Capture the Flag” și „Threat Hunting”, care are loc la Clasa Viitorului, (str.Ion Creangă 1).

Exercițiul, organizat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia și CybExer Technologies, este parte a Proiectului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, finanțat de Comisia Europeană.

Exercițiul de apărare cibernetică este conceput pentru a îmbunătăți reziliența și expertiza autorităților publice la nivel tehnic, precum și pentru a crește gradul de conștientizare la nivel decizional a efectelor pe care le pot provoca incidentele cibernetice și cum trebuie de reacţionat la provocările din lumea cibernetică.

Scopul exercițiului este sporirea nivelului de pregătire a experților pentru a răspunde la incidente de securitate cibernetică, de a antrena și evalua capacitatea de a răspunde la amenințări și atacuri cibernetice și de a cunoaște bunele practici în domeniul securității cibernetice. Acesta este organizat sub forma unei competiții între echipe și este împărțit în două scenarii: scenariul CTF (Capture-the-Flag) și „Threat Hunting”.

Scenariul „Capture the Flag” este o competiție în care echipele de experți în securitate cibernetică se întrec pentru a face faţă provocărilor și a captura „steaguri” virtuale. Această abordare permite testarea abilităților tehnice, a cunoștințelor și a strategiilor echipei pentru a rezolva probleme de securitate și a obține acces la informații valoroase.

Pe de altă parte, scenariul „Threat Hunting” implică căutarea și neutralizarea activă a amenințărilor cibernetice ascunse în infrastructura unei organizații. Prin intermediul acestui exercițiu, experții în securitate cibernetică utilizează tehnici avansate de investigare și instrumente specializate pentru a detecta amenințările și a dezvolta strategii eficiente de apărare.

Combinarea acestor două scenarii aduce avantaje semnificative în ceea ce privește testarea și dezvoltarea capacităților de securitate cibernetică. Participanții la acest exercițiu au oportunitatea de a-și testa abilitățile într-un mediu competitiv, rezolvând provocări tehnice complexe și colaborând pentru a identifica și contracara amenințările cibernetice.

Exercițiul oferă posibilitatea pregătirii experților într-un mediu provocator și exigent, precum și de a îmbunătăți reziliența și abilităţile de apărare cibernetică ale instituțiilor participante, pentru a putea răspunde prompt și eficient la orice amenințare sau incident de natură cibernetică.

Inapoi la arhiva noutaților