[ X ]
ARBI a CNA preia președinția unei importante rețele balcanice
30 Mai

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție va prelua, prin rotație,  președinția Rețelei Balcanice a Agențiilor de Administrare a Bunurilor Infracționale Indisponibilizate (BAMIN) – organizație care include 19 state dintre care 8 din regiunea Balcanilor de Vest și 11 țări cu statut de observator. Preluarea președinției BAMIN de către Republica Moldova  este o premieră, dar fiind faptul că pentru prima dată o țară cu statut de membru-observator din afara Balcanilor devine președinte ale rețelei.

Directorul CNA, Iulian Rusu: ”Suntem onorați de noul nostru statut în cadrul rețelei BAMIN, a cărei președinție o vom deține timp de un an. Avem un an în care vom crește experiența noastră în materie de administrare și recuperare a bunurilor rezultate din infracțiuni și vom dezvolta, alături de alte state-membre, capacitatea noastră de investigare și urmărire a activelor ilicite. Vom îmbunătăți practicile noastre și vom prelua experiența  altor țări pentru a putea avansa inclusiv pe dosarele de rezonanță. Urmează să promovăm soluții pentru dezvoltarea capacităților de cooperare între membrii rețelei BAMIN pentru a obține un schimb de date și informații mai eficient și mai operativ. CNA este pregătit pentru asumarea acestui mandat, pe care îl vom exercita cu responsabilitate împreună cu ARBI, Direcția de cooperare internațională și împreună cu reprezentanții Secretariatului BAMIN pentru obținerea unor rezultate reciproc avantajoase”.

În luarea sa de cuvânt, consilierul superior al BAMIN, Jill Thomas, a adresat felicitări Republicii Moldova pentru preluarea unui mandat important în această rețea regională, menționând că este un mare succes, pe care l-a înregistrat țara noastră după doar 4 ani de la alăturarea la organizația dată.

Jill Thomas: ”Vreau să felicit Republica Moldova din numele meu personal și al Secretariatului celor 19 jurisdicții cu ocazia preluării mandatului de președinte al rețelei de către ARBI al CNA. Din momentul creării sale în 2017, ARBI s-a integrat foarte bine în comunitatea internațională care se ocupă de valorificarea și recuperarea bunurilor infracționale. În 2019, ARBI a devenit membru-observator al BAMIN, iar astăzi, peste 4 ani, preia președinția. Domeniul recuperării activelor ilicite este un proces complex. Noi cunoaștem toate provocările legate de acest proces și suntem încrezători că avem suficientă capacitate pentru a le face față. Vom implementa împreună cu ARBI soluții eficiente pentru a obține rezultate bune în interesul tuturor jurisdicțiilor care fac parte din BAMIN”.

Detaliile tehnice, dar și activitățile pentru perioada următoare sunt discutate în aceste zile la CNA, în cadrul Comitetului de coordonare al BAMIN.

BAMIN este o rețea informală de practicieni care lucrează, sub aspect operațional, cu birourile și agențiile de gestionare a activelor sau în cadrul departamentelor mandatate să se ocupe de gestionarea și înstrăinarea/depozitarea bunurilor criminale din jurisdicția lor. Rețeaua are ca scop sporirea eficienței de gestionare și vânzare a bunurilor, provenite din infracțiuni. Principalul obiectiv al membrilor BAMIN este de a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și de a accelera schimbul de informații între agenții.

Inapoi la arhiva noutaților