[ X ]
[ X ]
[ X ]
ARBI – 5 ani de activitate. Iulian Rusu: ARBI are nevoie, în primul rând, de mult sprijin și de încredere
30 Martie

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție împlinește astăzi 5 ani de la creare, iar în palmaresul său a reușit să înscrie rezultate notabile. În această perioadă, Agenția a identificat bunuri și proprietăți, provenite din infracțiuni, atât din țară, cât și din jurisdicții din afară, raportând o valoare a acestora de peste 6, 5 miliarde de lei.

Având ca și competență investigarea financiară paralelă a peste 50 de tipuri de infracțiuni, între care evaziune fiscală, contrabandă, crimă organizată, circulație de droguri, trafic de ființe umane, corupție, spălare de bani etc., prioritatea numărul 1 a subdiviziunii rămâne a fi recuperarea banilor delapidați în urma fraudei bancare. În comun cu procurorii, ARBI a reușit să identifice zeci de interpuși și beneficiarii efectivi ai bunurilor, rezultate din fraudă și să aplice sechestre în valoare de circa 3,4 miliarde de lei.

Printre acestea se numără imobile și autoturisme de lux, aeronave, iahturi, imobile, capitaluri sociale, conturi bancare etc. Acestea au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova, precum și în jurisdicții de peste hotare. Mai multe țări au răspuns cererilor de comisii rogatorii, formulate de către organele de drept naționale, aplicând sechestre pe bunurile figuranților, aflate pe teritoriul acestora. În același timp, Agenția notează și cazuri de stagnare a proceselor în unele jurisdicții, dar care urmează a fi accelerate inclusiv prin eforturi diplomatice pe filiera instituțiilor responsabile de justiție și relații externe.

În prezent, ARBI cooperează cu multiple entități similare și unități de inteligență financiară din țară și de peste hotare, operând prin intermediul rețelelor securizate de schimb de date și informații. Această colaborare urmează a fi extinsă și fortificată în cadrul Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale – un document strategic care va include în jur de 20 de instituții naționale, autorități regulatorii, experți, societatea civilă și organizații internaționale.

Într-o adresare către ARBI, directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că Agenția este cea mai tânără subdiviziune a Centrului, dar care are un potențial enorm de a deveni cartea de vizită a instituției. ”În 5 ani de activitate ați reușit multe, ați construit parteneriate, ați identificat noi platforme de comunicare și ați făcut echipă cu procurorii pe cele mai sonore cauze. Având o misiune grea de realizat, ARBI are nevoie, în primul rând, de mult sprijin și de încredere. Împreună cu partenerii noștri de dezvoltare, cu instituțiile statului, cu reprezentanții sectorului asociativ și donatorii depunem eforturi conjugate ca să ajutăm Agenția să-și realizeze sarcina primordială de despăgubire a statului și a tuturor persoanelor prejudiciate, în urma comiterii unor infracțiuni, generatoare de profituri ilicite. Sunt convins că vom reuși. Cu această ocazie, vreau vă urez succese și perseverență în toate”, a declarat șeful CNA.

Pe data de 30 martie 2017, Parlamentul a votat Legea privind crearea Agenției de recuperare a bunurilor infracționale. ARBI a devenit pe deplin funcţională un an mai târziu, după ce s-au operat mai multe modificări ale cadrului legal. Prin urmare, în Codul de procedură penală a fost introdusă instituția „recuperării bunurilor infracționale”, iar procesul de recuperare a bunurilor infracționale a fost divizat în 4 etape succesive: urmărirea bunurilor infracționale şi acumularea probelor; indisponibilizarea bunurilor infracționale; confiscarea bunurilor infracționale şi repararea prejudiciilor; restituirea (întoarcerea) bunurilor infracţionale.

Inapoi la arhiva noutaților