[ X ]
[ X ]
[ X ]
Aprobat! Amenzi mai mari pentru șoferii care nu acordă prioritate pietonilor și biciliștilor, dar și pentru cei care utilizează telefonul mobil în timpul conducerii
5 Iunie

Cabinetul de miniștri a aprobat Avizul înaintat de un grup de deputați pentru modificarea și completarea unor acte legislative privind siguranța traficului rutier, precum și a Codului contravențional prin reglementarea clară a unor norme de conducere preventivă aplicabile conducătorilor de autovehicule, ciclomotor sau de motocicletă, transmite CURENTUL.

Astfel, Legea nr. 131 din 2007 se completează cu o obligație suplimentară pentru bicicliști, conducători de vehicule cu tracțiune animală și pietoni cu cărucioare. Aceștia, la fel ca și alți participanți la trafic, vor fi obligați  să nu folosească în timpul mersului telefoane mobile, sau alte dispozitive care distrag atenția și prezintă pericol.

Aceste modificări prevăd neadmiterea în timpul condusului mijloacelor de transport, a acțiunilor ce le pot distrage atenția șoferilor, activități manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare cu excepția: apelurilor telefonice prin dispozitive tip „mâini libere” fără fir integrate ale vehiculelor, folosirii telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigație GPS, și cu excepția apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgențe. Pentru folosirea acestor dispozitive (telefoane, aparate foto ș.a) șoferii sunt sancționați cu amenzi de la 450 – 600 de lei și 3 puncte de penalizare.

Totodată, a fost aprobată majorarea sancțiunilor contravenționale pentru neacordarea priorității pietonilor și a bicicliștilor în traficul rutier. Conform acestor schimbări ale Codului contravențional, la prima abatere, șoferii vor primi o amendă de la 12-24 uc (600 – 1200 lei)  și 3 puncte de penalizare, iar la abaterea repetată, această amendă va crește de la 40-60 uc (2000 – 3000 lei) și 6 puncte de penalizare. În prezent valoarea acestor sancțiuni sunt de la 3-6 uc și 2 puncte de penalizare.

În primele 5 luni ale anului 2018, din cauza neacordării priorității pietonilor au avut loc 113 accidente soldate cu 3 decedați și 116 traumatizați. Aceiași perioadă a anului 2017, 129 accidente cu 3 decedați și 132 traumatizați. Totodată, în 2017 au avut loc 66 accidente cu implicarea bicicliștilor, soldate cu 12 decedați, 54 traumatizați.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților