[ X ]
[ X ]
[ X ]
Apicultorii moldoveni beneficiază de stupi moderni din partea poporului american
25 Aprilie

2 400 de stupi verticali procurați din fondurile USAID, care permit creșterea cantității și calității mierii produse, au fost oferiți pentru 30 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova. Stupii au fost distribuiți de către Asociația Națională a Apicultorilor prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performanta în Moldova, transmite CURENTUL.

Evenimentul de înmânare a certificatelor de beneficiari celor 30 de apicultori selectați a fost organizat astăzi în prisaca apicultorului Andrei Bivol din satul Bardar Raionul Ialoveni. Apicultorii selectați vor primi câte 80 de stupi verticali și vor servi drept model pentru alți producători de miere pentru a demonstra beneficiile utilizării stupilor verticali.

Experiența internațională de utilizare a stupilor verticali a demonstrat eficiența gestionării acestora, ce le permite apicultorilor sa-și extindă activitatea prin creșterea numărului de familii de albini, a cantității și calității de miere produsă.

Adițional, pe baza exemplului apicultorilor selectați, alți 400 de apicultori vor fi instruiți în domeniul managementului eficient al stupilor verticali.

Repartizarea stupilor moderni a avut loc în prezența directorului misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard, care a accentuat că asistența USAID are ca scop să ajute apicultorii din Moldova să treacă la o nouă etapă în activitatea lor de la hobby la business. Totodată, Karen Hilliard a menționat că sporirea eficienței apicultorilor va aduce beneficii nu doar familiilor lor, ci și comunităților unde ei locuiesc.

Totodată, Secretara de Stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alisa Pîrlog, a remarcat faptul că, deseori, apicultorii din Republica Moldova folosesc echipamente și tehnologii transmise de la generațiile anterioare, care reflectă mai curând apicultura de subzistență, decât cea axată pe productivitate. Asta în condițiile în care doar 15% din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85% este exportat.

În același timp, Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a precizat că, în prezent, apicultorii utilizează mai multe tipuri de stupi tradiționali, care necesită o gestionare intensivă, sunt greu de fabricat și de deplasat. Din această cauză apicultorii tradiționali gestionează în mediu un număr de doar 100 – 150 de stupi, pe când tehnologiile moderne permit o capacitate de cinci ori mai mare. La final, președintele Asociației a adus mulțumiri reprezentanților USAID pentru suportul adus sectorului apicol din Republica Moldova.

Conform datelor, în Republica Moldova activează circa 6000 de apicultori care gestionează circa 200 de mii de familii de albine. În 2017 în Republica Moldova au fost produse circa 5 000 tone de miere, dintre care 85 la sută sunt exportate preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

4

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților