[ X ]
Apicultorii bat alarma! Utilizarea nechibzuită a pesticidelor în agricultură afectează dur ramura
29 Aprilie

În agricultură sunt folosite din ce în ce mai multe substanțe chimice deosebit de toxice pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor pentru plantele de cultură sau a celor din zona forestieră. Această metodă de nimicire a dăunătorilor afectează în primul rând familiile de albini, iar crescătorii de albini din țară se plâng că albinele le sunt omorâte de pesticidele şi insecticidele folosite de mai mulţi fermieri, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru pentru a afla care este situația apicultorilor în acest an, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim a declarat că în acest an situația apicultorilor din acest an rămâne la fel de grea ca și anii precedenți.

„În ultimele zile am fost anunțat că peste o sută de familii de albini au suferit în raioanele Ungheni, Ialoveni, Călărași, Briceni din cauza utilizării nechibzuite și neraționale a pesticidelor de către deținătorii de terenuri agricole. Intoxicarea albinelor cu diverse insecticide și substanțe toxice este cauzată în cea mai mare parte din cauza lipsei de colaborare și comunicare între crescătorii de albine și agricultorii din zona stupinelor”, ne-a spus Ion Maxim.

Potrivit lui Ion Maxim, fiecare apicultor trebuie să prezinte până la sfârșitul anului în cadrul primăriei din regiunea în care activează locul aflării stupinei, datele de contact, pentru a putea fi contactat în cazul în care urmează să fie efectuate unele activități fitosanitare. Președintele asociației mai spune că și deținătorii de terenuri agricole din teritoriu sunt obligați să anunțe cu 7 zile înainte primăriile pentru ca acestea să transmită informațiile necesare apicultorilor.

„Agricultorii trebuie să fie toleranți și să respecte toate cerințele. Aceștia sunt obligați să prezinte în cadrul primăriilor planul de efectuare a activităților fitosanitare, data, ora începerii stropirilor, durata, ora finisării, originea preparatelor folosite, grupul din care fac parte, modul de aplicare (prin pulverizare sau alte modalități). Din păcate, majoritatea agricultorilor din țară nu respectă hotărârea Nr .1045 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la importul, stocarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, în care sunt specificate modurile de stropire sau utilizare a substanțelor. Ei ar trebui să dețină pașaportul fiecărui teren pe care aplică insecticide pentru a pleda nevinovați în asemenea situații”, a spus Ion Maxim.

Apicultorii care s-au ales cu pagube în urma utilizării neraționale a pesticidelor își pot recupera o parte din pierderi care include paguba integrală plus venitul ratat din anul apicol, conform Legii Apiculturii Nr.70 din 2006 , Art.20. Astfel, apicultorii care doresc să-și recupereze pagubele trebuie să urmeze cât mai rapid următorii pași:

1. Să depună o cerere de urgență la ANSA teritorială pentru ca inspectorii fitosanitari și veterinari să constate faptul otrăvirii / intoxicării albinelor.

2. Să meargă la primăria din zona în care activează pentru a i se elibera un certificat care confirmă că primăria a fost anunțată despre acțiunile fitosanitare din teritoriu.

3. Să meargă la Comisariatul de Poliție din teritoriu, pentru ca să se prezinte la fața locului pentru a constata faptele.

4. ANSA formează o comisie din care fac parte inspectorii fitosanitari și veterinari care trebuie să se prezinte la fața locului în decurs de câteva ore pentru a constata cauza și dimensiunea pagubelor, prelevând probe atât din stupuri cât și și din corpurile albinelor moarte și din locurile din care se presupune că acestea s-au infectat.

5. Atât apicultorii cât și inspectorii ANSA trebuie să solicite de la deținătorii de teren facturile conform cărora au procurat recipientul și registrul tuturor substanțelor folosite pentru a depista cauza reală a daunelor cauzate.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim consideră că aceste divergențe dintre agricultori și apicultori pot fi soluționate doar dacă aceștia vor înțelege care este rolul albinelor pentru sectorul agricol.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților