[ X ]
Apelul unui partid către Guvernare: Riscăm să rămânem fără păduri în general
12 Noiembrie

Partidul Verde Ecologist face un apel către guvernare pentru salvarea Fondului Forestier Național, transmite CURENTUL.

Potrivit formațiunii, starea pădurilor din Republica Moldova este catastrofală.

„În ultimele decenii fondul silvic național a fost neglijat totalmente de către toate guvernările, chiar ajungându-se la încălcarea Constituției și implementarea pe scară largă a unei forme voalate de privatizare a pădurilor prin arendarea lor pe termen lung.

Tăierile ilegale de pădure sunt destul de multe și imposibil de controlat la moment. De plantat se plantează foarte puțin și ceea ce sădim ulterior nu se îngrijește. Moldsilva deseori nu are resursele necesare, nici împuternicirile și dotarea respectivă pentru a proteja pădurile. Cu așa atitudine, în curând, riscăm să rămânem fără păduri în general”, spune Partidul.

Partidul Verde Ecologist face apel către actuala guvernare:

1. Să creeze un grup de experți independenți pentru evaluarea stării reale din Fondul Forestier Național, identificarea focarelor de corupție în ramura silvică și elaborarea propunerilor de restructurare a întreprinderii „Moldsilva”;
2. Să se evalueze impactul asupra mediului și economic al tuturor pădurilor date în arendă și să se impună reziliere contractelor ce aduc prejudiciu pădurilor. Construcțiile capitale de pe terenurile arendate să fie demolate. Să fie amendată HG din 2016 și să fie dublată plata pentru arendă în scopuri recreative;
3. Să elaboreze și să aprobe în mod prioritar un nou Cod Silvic, care ar corespunde tendințelor internaționale actuale și necesităților de protecție a Fondului Forestier Național al Republicii Moldova, oferindu-le pădurilor ca funcție de bază – funcția ecologică.
4. Să inițieze reformarea Agenției „Moldsilva” și să excludă finanțarea activităților din resurse proprii ale Agenției.
5. Să creeze în cadrul Moldsilva întreprinderi specializate pentru plantarea si îngrijirea plantațiilor noi de pădure.
6. Să acorde silvicultorilor calitatea de agenți constatatorii și dreptul la port-armă.
7. Să fie ridicat prestigiul pădurilor și al silvicultorilor, să se facă investiții în educația ecologică și în campanii de presă prin care autoritățile și comunitățile să conștientizeze rolul major al pădurilor în restabilirea echilibrului ecologic, în diminuarea secetelor și a impactului negativ în urma schimbărilor climatice.

„Demolarea și anihilarea schemelor de delapidare a bunurilor naționale a fost o promisiune de bază a actualei guvernări în campania electorală și este mai mult decât un imperativ pentru stat şi societate. Acțiunile ferme în anihilarea schemelor criminale din domeniul silviculturii și salvarea pădurilor ar fi un bun exemplu că actuala guvernare diferă de celelalte și un semn de respectare a promisiunilor electorale. Constituția Republicii Moldova prevede clar că pădurile sunt un bun public şi nu o pradă a clanurilor şi mafiei”, mai menționează formațiunea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților