Mai mulți reprezentanți ai societății civile din R. Moldova solicită autorităților oficiale din Statele Unite ale Americii să ia atitudine față de legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, societatea civilă, fiind afectată de fraudele bancare, consideră promovarea unei astfel de inițiative legislative drept o sfidare din partea guvernării a opiniei publice și a statului de drept.
Societatea civilă consideră că autoritățile din SUA vor demotiva autoritățile din R. Moldova să promoveze astfel de legi.
„Acest proiect de lege prevede eliberarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care au dobândit fraudulos şi ilegal proprietăţile şi activele, inclusiv în urma furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, în schimbul plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate”, scrie în comunicat.
Reprezentanții societății civile consideră că modificările în legislaţie vor face imposibilă verificarea de către Agenția Națională de Integritate a averii liberalizate a demnitarilor şi funcţionarilor publici.
„Constatăm cu îngrijorare că legea în cauză va submina eforturile anticorupţie întrucât va duce la o amnistiere a persoanelor din domeniul public care şi-au însuşit averi în mod ilegal, în special a persoanelor din domeniul justiţiei”, mai spune societatea civilă.
Asociațiile de business din Republica Moldova susțin că legea va afecta şi mediul de afaceri deoarece va discrimina/demotiva antreprenorii care îşi onorează obligaţiile fiscale faţă de stat.
„Urmare a întrevederilor cu societatea civilă, reprezentanții Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Delegaţiei UE la Chişinău și-au expus poziţiile pe marginea proiectului de lege, atenţionând asupra riscurilor de integritate pe care el le comportă. Aceasta a determinat suspendarea promovării proiectului legii în cauză în Parlament”, scrie în comunicat.
Cristina Pendea