[ X ]
[ X ]
[ X ]
Apel public către Președintele Parlamentului: „Reprezentanții ONG-urilor să facă parte din grupul pentru modificarea Codului electoral”
7 Martie

Mai multe ONG-uri au lansat un apel public adresat Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu privire la delegarea reprezentanților din partea organizațiilor neguvernamentale în grupul de lucru care va fi responsabil de elaborarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a legislației conexe, transmite CURENTUL.

Șeful misiunii de observare a alegerilor „Promo-Lex”, Pavel Postica, a menționat că, acest grup de lucru este necesar pentru a „pregăti terenul” pentru alegerile parlamentare din 2018.

„18 ONG-uri au semnat demersul pentru crearea unui astfel de grup de lucru pentru elaborarea Codului electoral și legislației conexe. Noi nu susținem ideea de schimbare a sistemului electoral, doar Codul pentru a elimina deficiențele identificate de Convenția de la Geneva”, a precizat el.

Totodată, Pavel Postica a spus că grupul de lucru trebuia să fie instituit încă în februarie. „În grupul de lucru trebuiau să fie reprezentanți ai partidelor politice extraparlamentare, experți în domeniul electoral, reprezentanți ai ONG-urilor. Am cerut ca grupul să fie constituit în februarie. Pe parcursul lunilor februarie – aprilie să reușim să avem discuții publice pentru ca la 1 iunie acest proiect să fie avizat de organizațiile internaționale. Proiectul să fie discutat și votat în sesiunea de toamnă a Parlamentului pentru ca aceste modificări să fie aplicabile pentru scrutinul din 2018”, a spus Pavel Postica.

Drept răspuns la solicitarea ONG-urilor, Andrian Candu a dispus să fie aleși reprezentanții, dar peste o zi a anunțat că se instituie un grup parlamentar. „La 28 februarie semnatarii au primit o scrisoare din partea lui Andrian Candu prin care am fost solicitați să delegăm reprezentanții în grupul de lucru. După asta, la 1 martie, în cadrul unui briefing de presă, Andrian Candu anunță că se creează un grup de lucru parlamentar și s-a strecurat informația că acesta se va ocupa de modificarea Codului electoral.

Ne exprimăm disponibilitatea de a participa la lucrările grupului de lucru. Am semnat un apel public pe care îl adresăm Președintelui Parlamentului, Andrian Candu”, a spus Pavel Postică.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților